Над половината българи не познават заплахите в мрежата

Днес е световният ден за безопасен интернет

Над половината българи не познават заплахите в мрежата
4127 ~ 2 мин. четене

Над половината българи не знаят какви са заплахите в интернет и как да се защитят от тях, сочи проучване на „Евробарометър“, представено от Европейската комисия. 

На днешния 10 февруари отбелязваме Световния ден за безопасен интернет. 

В отговор на въпрос дали са наясно с опасностите от престъпления в интернет, 63% от българите (срещу 50% от останалите граждани на ЕС) посочват, че не са. 

Попитани дали могат да се защитят от заплахите онлайн, например с използването на антивирусни програми, 39% от българите заявяват, че не умеят, а 12% от българите – че изобщо не са в състояние да направят това. 

Над 60% от потребителите в ЕС заявяват, че имат антивирусна програма, докато сред българите едва 1/3 си служат с подобна защита. 

По-малко от половината българи – 47%, използват интернет всекидневно, докато средно за целия ЕС процентът е 63. 13% от българите влизат в интернет понякога, а 15% казват, че изобщо нямат достъп до интернет. 

Данните показват, че основната част от хората в ЕС (над 90%) използват основно компютър за достъп до интернет. При употребата на мобилните устройства се наблюдават разлики – 61% от европейците използват и смартфони за достъп до мрежата, докато при българите процентът е едва 35. 

Таблет, за да влязат в интернет ползват 30% от останалите европейци и 20% българите. 

Интернет се използва най-вече за електронна поща, достъп до социалните мрежи и четене на новини. 

При покупките онлайн отново се отчита сериозна разлика между ЕС и България – онлайн пазаруват средно 57% от хората в ЕС и едва 28% от българите, които заявяват, че предпочитат да платят на място и да видят и пипнат купуваната стока. 

Близо 70% от българите и около 30% от останалите в ЕС се опасяват, че в интернет могат да им бъдат откраднати лични данни. 

Над половината европейци (54%) използват онлайн банкиране, докато в България това правят едва 13%. 

Подкрепи Economic.bg