Кои са победителите на Оскари 2019

Българско участие в наградата за най-добър филм

Кои са победителите на Оскари 2019
Филмът „Зелената книга” с българско участие спечели наградата за най-добър филм на церемонията по раздаването на наградите на филмовата академия. В лентата участва българският актьор и музикант Димитър Маринов.

Той беше в "Долби Тиатър" с български трикольор в ръка.

Алфонсо Куарон бе избран за най-добър режисьор за лентата си „Рома“, съобщи Ройтерс.

Британската актриса Оливия Колман получи Оскар за най-добра актриса за „Фаворитката".

"Най-добра мъжка роля" спечели Рами Малек за изпълнението си като Фреди Меркюри в биографичната лента "Бохемска рапсодия".

Филмът спечели три други награди на Академията -  "Най-добър монтаж на звуковите ефекти", "Най-добър звуков микс", както и в категорията "Най-добър филмов монтаж".

"Рома" спечели още два Оскара, включително и за чуждоезичен филм - първа награда за Мексико. Но не спечели наградата за "Най-добър филм", както се очакваше, което щеше да е първата подобна награда за услугата за стрийминг Netflix.

„Зелената книга“ на Universal Pictures взе още два Оскара - за най-добър оригинален сценарий и за поддържаща мъжка рола на актьор Махершала Али.

Церемонията по награждаването на Академията се проведе без водещ за първи път от 1989 г. насам и вместо това беше изпълнена с музикални изпълнения.

Те включваха емоционален дует на Лейди Гага и нейния партньор и режисьор на „Роди се звезда” Брадли Купър. Те изпълниха парчето от филма „Shallow”, което донесе на Гага първия й Оскар.

Британската група Queen спечели публиката на церемонията по награждаването на Академията, изпълнявайки култовите парчета “We Are the Champions” и “We Will Rock You”, които изправиха тълпата на крака.

Реджина Кинг спечели първия си Оскар в категорията "Най-добра поддържаща женска роля" в ролята си на майка, която се бори за справедливостта в "Ако Бийл стрийт можеше да говори".

За най-добър документален филм "Оскар" спечели лентата "Сам на скалата", дело на екип на National Geographic, а за най-добър кратък такъв - "Точка. Край на изречението".

Като най-добра анимация беше отличен "Спайдърмен: В Спайди-вселената", "Бау" - за късометражен анимационен филм, а за най-добър игрален късометражен филм - "Скин".

"Оскар" за най-добър грим и прическа спечели филмът "Вице", а "Оскар" за най-добър дизайн на костюм и за най-добри декори - филмът "Черната пантера", който спечели и статуетка и за оригинална музика.

Филмът "Първият човек", посветена на Нийл Армстронг – първият астронавт, стъпил на Луната, получи наградата за най-добри специални визуални ефекти.
Коментари: 0