Най-бързо растящата туристическа дестинация в Европа

Туристите тук годишно са над два пъти повече от населението

Най-бързо растящата туристическа дестинация в Европа

Снимка: Pixabay

9578 ~ 1 мин. четене

Ако не сте били в Сан Марино, вероятно не сте единствени. Разположена на 61,2 кв. км, тя е една от най-малките държави в света. Няма брегова линия и има население от 33 400 души. Сред важните източници на приходи в страната са пощенските марки и колекционерските  монети. Тя е също най-бързо растящата туристическа дестинация в Европа.

Нови данни от Световната организация по туризъм към ООН показват, че туризмът през 2017 г. в Сан Марино е отбелязал ръст от 31,1% в сравнение с предходната година. За сравнение, Италия, която изцяло заобикаля Сан Марино, има само 11,2% ръст на туризма.

 Също така в списъка се нареждат вероятно неочакваните дестинации на Грузия на второ място (ръст от 27,9%), Македония на шесто място (23,5% ръст), Азербайджан на седмо място (ръст от 20%) и Босна и Херцеговина на девето (18,66% ръст).

Сан Марино отчита 78 000 туристически посещения през 2017 г. - повече от двама туристи на един жител. Този брой бледнее в сравнение с огромните 86,9 милиона международни туристи, които посещават Франция всяка година. 

Какво може да видите в Сан Марино?

Lonely Planet описва миниатюрната държава като "земя на замъци в скалите". Историческият център на града и връх Титано се намират в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО, а последният предлага красив панорамен изглед към околните планини. Една от емблематичните забележителности в страната е Гуаита, първата кула на Сан Марино, която датира от 11-и век и служи като затвор, затворен през 1970 година. 

Сан Марино се нарежда сред най-богатите страни в света. През 2017 г. тя отчита БВП на глава от населението от $61 169. За сравнение, това я поставя точно зад САЩ, която има БВП на глава от населението от $ 62 152.
 
Сан Марино също така е най-старата република в света.
 

 

Подкрепи Economic.bg