Най-голямата криптоборса в света стартира операции в България

Компанията прави експанзията си в региона по време на засилващ се регулаторен натиск по света

Най-голямата криптоборса в света стартира операции в България

Снимка: Unsplash

12149 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Най-голямата криптоборса в света Binance обяви, че официално стартира операции в България от днес. Компанията изтъква акумулирания интерес на местните потребители към криптосектора като основна причина да навлезе в страната. Стъпката идва на фона на все по-концентрирания фокус на глобалните финтех и криптоиграчи към региона. Съвпада и със засилването на регулаторните предизвикателства пред сектора.

Общността винаги е играла критична роля за Binance и затова решихме да дадем своя принос за развитието й – днес официално стартираме операции на българска почва“, се посочва в съобщението на компанията до потребителите.

Въпреки че стартира операции в България, Binance изтъква, че няма да отваря офис тук. Вместо това ще се фокусира върху изграждането на общност и през следващите няколко седмици планира да се свърже с най-активните потребители, т.н. „binancians”. С неконвенционалния си подход Binance очевидно разчита да предизвика интереса на българите на принципа „отдолу нагоре“ или „от уста на уста“, а не чрез традиционна реклама, която все по-рядко е решаваща за съвременното дигитално поколение.

„През следващите няколко седмици ще се фокусираме върху локализирането на съдържание от всички платформи, в това число уебсайт, блог и други“, отбелязват още от Binance.

Експанзия по време на засилващ се натиск

Разширяването на операциите в региона на най-голямата криптоборса в света идва на фона на засилващия се регулаторен натиск спрямо нецентрализирания криптосвят. През последните години дигиталните валути и блокчейн технологиите генерираха огромен интерес сред потребителите. А в последно време спечелиха доверие и на институционално ниво.

Компании като Tesla, PayPal, Mastercard припознаха биткойн, подпечатвайки по-нататъшното му развитие. От друга страна, мобилните приложения демократизираха финансите и ги вкараха в ръцете на масовия потребител. Всичко това повдигна въпроси за финансовата дисциплина и възможните рискове от свободната търговия с криптивалути, които критиците сочат като поредния балон.

Затова не е изненада, че криптобизнесът привлече и строгите погледи на регулаторите по света. Дори Китай предприе крути мерки през последните седмици, конкретно срещу „миньорите“ на валута.

Самата Binance стана обект на повишено внимание в САЩ, а британската Служба за контрол на финансовото поведение (FCA) забрани на провеждането на „регулирана активност“ на Острова. С действията си регулаторът постави бариера върху опцията за използване на фючърсните услуги на борсата, но хората все още могат да я използват за закупуване и продажба на спот пазарите. Органът също така пусна предупреждение за реклами, обещаващи прекомерни печалби от инвестиции в криптоактиви.

Подкрепи Economic.bg