Най-голямото летище в Сенегал отваря след 10-годишно забавяне

Мегапроектът е на стойност 575 млн. долара

Най-голямото летище в Сенегал отваря след 10-годишно забавяне

Снимка: Twitter AIBD

Най-голямото летище в Сенегал ще отвори на 7 декември 2017 г., 10 години след старта на изграждането му и редица закъснения.

Aéroport international Blaise Diagnel (AIBD) първоначално ще е с капацитет 3 млн. пътника годишно, който ще нарасне до 10 млн., съобщава CNN.

Новият аеропорт ще замести главното сенегалско летище Léopold Sédar Senghor International в столицата Дакар, което ще спре да оперира.

Мегапроектът на стойност 575 млн. долара е считан за централен в мащабната и амбициозна програма за развитие на страната.

Новото летище се намира край град Диас, в селски регион, и на 40 км от Дакар.

Целта е да се даде възможност за развитие на райони извън столицата, в която сега живее над половината градско население на страната и се произвежда 55% от брутния продукт, по данни на Световната банка.

Около летището се предвижда да се развият и други бизнеси.

Френската компания Lagardère Travel Retail вече е подписала договор за наемането на 1000 кв. метра площи за безмитни магазини, а екипът на AIBD планира търговското развитие на съседните зони да включи хотели, молове, ресторанти и бизнес сгради и производства.

Откриването на летището слага край на 10-годишна сага около проточилия се проект. Забавянето се дължи на финансовата криза, а през 2015 г. е сменен и първоначалният изпълнител на строителството. Освен това е било необходимо да бъдат разселени над 3000 семейства, живеещи в района, където се строи.
Коментари: 0