Най-скъпата рокля в света ще бъде продадена на търг

Тя е била на Мерилин Монро

Най-скъпата рокля в света ще бъде продадена на търг

Роклята на популярната попикона Мерилин Монро ще бъде продадена на търг тази есен. Именно в нея е облечена Мерилин на сцената на Медисън Скуеър Гардън по време на страстното изпълнение на песента Happy Birthday за американския президент Джон Кенеди на 19 май 1962 г. В залата присъстват над 15 000 зрители.

Копринената рокля в телесен цвят с украса от хиляди кристали и пайети от дизайнера Jean Louis ще бъде предложена на търг в Лос Анджелис на 17 ноември, цената й ще е между 2 до 3 милиона долара.


„Направената по поръчка рокля не само е свързана с Холивуд, а е с политическо и историческо значение“, коментира директорът на аукционна къща „Джулиънс окшънс“ Дарън Джулиън.

Това е вторият път, в който роклята отива на търг. През 1997 г. тя е продавана от аукционната къща Christie's, купува я финансистът Мартин Цвайг за рекордните 1,26 милиона долара. Така тя става най-скъпата рокля, продавана някога на търг. Сега тя се предлага за продажба от наследниците му.


Роклята е сред около 1300 вещи на Монро, които ще бъдат предложени за продажба в рамките на тридневния търг на „Джулиънс окшънс“ в Лос Анджелис. Сред другите предмети ще е и рокля с украса от мъниста и пайети от филма „Някои го предпочитат горещо“.


Коментари: 0