Най-старият потънал кораб открит край българския бряг в Черно море

Той е стоял на дъното повече от 2400 години

Най-старият потънал кораб открит край българския бряг в Черно море
Най-старият потънал кораб в света е открит в Черно море, на около 50 мили от брега на България, съобщиха във вторник археолозите, работещи по проекта Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP). 23-метровия кораб е лежал на два километра под повърхността, където се смята, че е останал повече от 2400 години, пише "Бизнесинсайдър".

Липсата на кислород в тази дълбочина се смята, че е запазила корабокруширалия съд в такива девствени условия.

Корабът бил толкова добре запазен, че учените намерили неговите мачта, рул и дори въжета, останали непокътнати.

"Кораб, оцелял непокътнат под 2 километра вода, е нещо, което никога не бих повярвал, че е възможно", казва професор Джон Адамс, главният изследовател на екипа, открил находката, пред "Бизнесинсайдър".
"Това ще промени нашето разбиране за корабостроенето и мореплаването в древния свят".

Предполага се, че търговският кораб потвърждава точността на древния гръцки художник, изобразявал сцени от древността, като "Одисеята" на Омир върху вази.

В изявление екипът заяви, че малка част от кораба е била датирана с помощта на въглерод в Университета в Саутхемптън, което потвърждава, че това е най-старият невредим корабокруширал кораб, познат на човечеството.

Откритието е част от тригодишен проект за картографиране на черноморското дъно с помощта на напреднали технологии, включително дистанционно управлявани подводни превозни средства.

Проектът е открил над 60 останки от корабокрушения, включително най-старите в света, както и предмети от бронзовата епоха, съобщават Sky News. 

Финансиран от Julia and Hans Rausing Trust, до момента разходите по проекта са около 15 милиона паунда (19,5 милиона долара).

За проекта е заснет и двучасов документален филм, който ще бъде показан днес в Британския музей.
Коментари: 0