Най-вкусните храни на Балканите
Вижте кои храни биха ви накарали да се върнете отново
Балканските страни имат дълга история и в много отношения се обединяват в едно царство или територия. Царуването на Османската империя, продължило около 500 години, оказва голямо влияние върху балканската храна, която все още може да се види днес.
Това влияние означава, че дори когато преминете от Хърватия към Черна гора или от Босна и Херцеговина до Сърбия, менютата на местните ресторанти изглеждат доста сходни, но определено много вкусни.
Съществуват вариации, а страничните ястия или подправки може леко да се променят, но основните храни на Балканите остават същите. Вижте най-предпочитаните храни на Балканите, които биха ви накарали да се върнете отново.
Ćevapi
Малки, продълговати, приготвени от комбинация от говеждо месо, агнешко, свинско или телешко месо, кебапчета. Ключът е добавянето на сода за хляб към месото, което ги оставя светли и ефирни.
Хляб
Хлябът е важен компонент на балканската кухня. Сервира се на всяко хранене. Типични са добре овкусените с различни подправки хлябове.
Плескавица
Tипично сръбско ястие. Това са плоски, кръгли дискове, направени от смес от говеждо, телешко, агнешко или свинско месо (отново, в зависимост от местоположението ви).
Обикновено месо и риба на скара
Балканите обичат скара с месо и риба и обикновено има винаги просто печено месно или рибно ястие във всяко меню, поднесени с ориз или картофи.
Шопска салата
Символ на България, но популярна и в другите балкански страни. Прилича на сръбска салата, но разликата е, че в българската има и сирене.
Гирос
Най-популярното бързо хранене в Гърция. Това е гръцкият еквивалент на дюнера.