„Наклонената кула“ на Близкия изток

Небостъргачът в Абу Даби противостои на правилата на гравитацията

„Наклонената кула“ на Близкия изток

Снимка: Andaz Capital Gate Abu Dhabi

Под ослепително синьо небе стъкленият небостъргач Capital Gate блести на слънчевата светлина, докато хората се суетят и излизат от ефирното фоайе. Над тях се извисяват изкусно изолиращите 728 индивидуално изработени стъклени панели на Capital Gate, които са проектирани по поръчка, за да пасват на необичайната форма на сградата.

Определянето на 35-етажната сграда в Абу Даби като небостъргач не предава съвсем същността на Capital Gate. Краткото описание на инженерите и архитектите е, че са целели не да направят най-голямата или най-високата сграда наоколо, а да „предизвикат правилата на архитектурата и да изградят структура, която да постави Абу Даби на картата на света“, казва Ахмед Ал Мансори, водещ инженер за Capital Gate и директор "Инженеринг" в Националната изложбена компания в Абу Даби, цитиран от CNN.

Вече от почти 10 години Capital Gate остава „най-наклонената сграда в света, направена от човека“, според световните рекорди на Гинес. Тя се накланя на 18 градуса на запад - около пет пъти по-голям от ъгъла на наклонената кула на Пиза в Италия - и горните 17 етажа „висят над ръба, оказвайки хиляди тонове натиск върху сърцевината на сградата“, обяснява Ал Мансури.

"Природата предполага, че ще рухне. Всичко около кулата я кара да падне, но тя е проектирана да стои".

На гравитационното налягане, причинено от наклона от 18 градуса, е противодействано чрез първото в света „пред-каменно ядро“, съставено от 15 000 кубически метра бетон, подсилен с 10 000 тона стомана.

Това ядро е нарочно изградено леко в центъра, но изправено, когато сградата се издига, компресирайки бетона и придавайки му сила, премествайки го във вертикално положение, тъй като се добавя и теглото на всеки етаж.

Capital Gate също се поддържа изправена от 490 пилона, които са пробити над 30 метра дълбочина. 

Сградата е дом на 15 етажа на офиси, четири ресторанта и барове, както и хотел - Andaz Capital Gate. Освен с близо 200 стаи, хотелът разполага с луксозен президентски апартамент на 33-ия етаж, който преодолява драматичния 18-градусов наклон.

„Поради формата на сградата, всяка стая в хотела е различна“, казва служителката на Andaz Юлия Гимадиева.
Коментари: 0