Нанков: 22 проблемни участъка са констатирани по пътя през Искърското дефиле

Те е трябвало да бъдат отстранени до 15 август от фирмата изпълнител

Нанков: 22 проблемни участъка са констатирани по пътя през Искърското дефиле
Пътят през Искърското дефиле, на който в събота край Своге загинаха 16 души, е осеян с проблемни участъци. По думите на регионалния министър Николай Нанков още през март месец експертна група е констатирала 22 точки с дефекти по трасето, които е трябвало да бъдат отстранени до 15 август, но фирмата изпълнител така и не го е направила.

„Длъжностните лица ще си понесат отговорността за неотстранените дефекти”, обеща министърът в ефира на Nova тази сутрин. 

„Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред”, обясни Николай Ненков.

Договорът с „Трейс Своге” е сключен през 2011 г., а официално ремонтираният второстепенен път е трябвало да бъде пуснат през 2016 г. В становище до медиите от фирмата обясняват, че пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г. 

Пътят е бил приет „без нито една забележка” от 20-членна комисия, стана ясно още от думите на Нанков. Няколко месеца след това обаче инцидентите по трасето зачестяват и Областното пътно управление и АПИ са сигнализирани за това.

Министър Нанков гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в тази ситуация ще понесат отговорността си. „Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие”, допълни Николай Нанков.
Коментари: 0