Нанков: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки

Фигуративно сме поставили чиновник на всяка дупка, заяви регионалният министър

Нанков: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки

Снимка: Economic.bg

Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ. Той допълни, че през последните 30 години политиката е била дупките по пътищата да се запълват със студена смес след края на зимния сезон, и автоматично да „цъфнат“ през есента.

„Внедряваме ТОЛ системата, за да имаме 3 пъти по-голям ресурс, не само за ново строителство, но и за рехабилитация и ремонт“, продължи регионалният министър. Той заяви, че политиката в момента е не за временни ремонти и закърпване на дупки, а за пълна рехабилитация на пътищата. 

В момента на годишна база около 400 км се рехабилитират напълно, заяви министърът.

„8000 км от 20 000 км републикански пътища са в лошо или много лошо състояние. 12 000 км от 20 000 км общинска пътна мрежа са в подобно състояние“, обясни Нанков. Според него половината пътища в България, заради недостатъчното финансиране през последните 30 години, са в подобно състояние. Той заяви, че след въвеждането на ТОЛ системата прогнозите на министерството са 3-4 пъти по-голям обем от пътища на годишна база.

„За около 6-7 г. ще сме готови с пълна рехабилитация“, каза Нанков.

„Участъкът от 16 км от Белокопитово до пътен възел „Буховци” в момента се проектира, довършваме проекта до 2 месеца и стартираме със строителството. Там има избран изпълнител“, допълни Нанков. По негови думи срокът за тази отсечка ще бъде съкратен до година и половина, като това няма да бъде за сметка на качеството. 
Коментари: 0