НАП дава 6 месеца на бензиностанциите да променят касовите си бележки

Приходната агенция продължава да настоява за промяната, въпреки предупреждението на КЗК, че това ще увреди пазара

НАП дава 6 месеца на бензиностанциите да променят касовите си бележки

Снимка: Economic.bg/Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Националната агенция за приходите (НАП) предлага срокът за промяната на вида на касовата бележка, която издават бензиностанциите, да се удължи до края на септември. Това са съобщили от приходната агенция за bTV. Сега срокът е 1 април, но от бранша заявиха, че голяма част от бензиностанциите няма да успеят да подменят системите си в срок, което или ще ги принуди да работят извън закона, или да затворят.

Срещу разбивката в касовата бележка – на отделни редове да има размера на данъка върху добавената стойност, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност), се обяви освен бизнеса, но и много експерти. Те определят предложението на финансовия министър Владислав Горанов като имитация на дейност, а освен това представените данни няма да бъдат напълно коректни, тъй като тази разбивка няма да показва реалните разходи на бензиностанциите и хората отново ще са заблудени.

Преди седмица Комисията за защита на конкуренцията директно заяви, че това предложение ще увреди пазара и ще наруши конкуренцията на него.

Но вместо предложението да отпадне, от НАП са заявили пред медията, че дава на фирмите шест месеца, за да приведат устройствата си към новите изисквания, които КЗК определя като вредни за конкуренцията на пазара.

Според НАП времето ще бъде достатъчно, така че да няма риск от временно затваряне на бензиностанции заради неспазване на изискванията.

От НАП не коментираха съображенията на антимонополната комисия, че детайлната разбивка за цените в касовите бележки може да доведе до „по-лесна координация на ценовата политика”.
Коментари: 0