Напрежението с митата понижи водещите борсови индекси

За пръв път от края на 2014 г. щатският петрол премина границата от 75 долара за барел

Напрежението с митата понижи водещите борсови индекси
272 ~ 2 мин. четене

Вчера щатските борси приключиха търговията по-рано по случай националния празник по случай Деня на Независимостта. Търговското напрежение между САЩ и Китай отново беше във фокуса на деня и то беше причината водещите индекси да запишат понижения. 

Индексът на 30-те сини чипа Dow Jones изгуби повече от половин процент от стойността си и затвори търговията на 24174 пункта. Той  беше поведен от технологичния гигант Apple, чиито акции поевтиняха с 1.74%. Те от своя страна подпомогнаха и понижението на NASDAQ, който изтри 0.86% от стойността си, приключвайки сесията на 7502 пункта. S&P500, който измерва щатската икономика, също спадна с 0.49%, като отново най-слабо представилите се компании бяха от технологичния сектор. Micron и Facebook изтриха от стойността си респективно 5.5% и 2.4%.  Причина за поевтиняването на акциите на социалната мрежа беше новината, че е разширено разследването по скандала с изтичането на данни на потребители и предоставянето им на Cambridge Analytica. Напрежението с митата понижи акциите на Caterpillar, която е силно чувствителна към темата заради обема търговия отвъд океана, и компанията изтри 1.8% от пазарната си капитализация. 

В Европа преобладаваха биковете над мечките благодарение на достигнатото между Ангела Меркел и външния министър Хорст Зеехофер споразумение в Германия относно миграционната политика на страната. Британският FTSE нарасна с 0.60% до 7593 пункта, а френският CAC – с 0.76% до 5316 пункта. Немският DAX пък добави 110 пункта към стойността си, подкрепен от новината, че Зеехофер няма да напуска поста си и съответно разпадане на и без това слабата коалиция няма да има. 

На енергийния пазар вчера за пръв път от края на 2014 г. щатският петрол премина границата от 75 долара за барел, но в края на деня остана под нея. Сортът Брент също записа повишение – от 0.51% до 77.77 долара за барел. 

Златото пък успя да напредне спрямо долара и добави 0.89% към стойността си в рамките на деня, а среброто успя да се изкачи отново над психологическата граница от $16 за тройунция.

Акцентите днес

Денят на Независимостта - САЩ

Днес борсите в САЩ няма да работят. В платформата ELANA MetaTrader търговията на ценни метали, енергийни продукти, щатски индекси и щатски ценни книжа ще приключи в 20:45 часа.

Икономически данни – Австралия

Рано тази сутрин излязоха данни за търговския баланс и продажбите на дребно в Австралия. Продажбите на дребно са индикатор за потреблението в страната, което пък дава представа за икономическата активност През май те са нараснали с 0.4% и прогнозата за ръст от 0.3% не беше оправдана. Търговският баланс пък  измерва разликата между внесените и изнесените стоки и услуги за дадения период. Данните за май за 827 млрд. австралийски долара не оправдаха очакванията за ръст от 1200 млрд. долара.

Подкрепи Economic.bg