Нараства търсенето на имоти в затворени комплекси в София

Цените на къщите в тези комплекси вървят между 250 и 500 хил. евро

Нараства търсенето на имоти в затворени комплекси в София
Бъдещето на София е в развитието на северните части на столицата и обособяването на нови квартали от затворени комплекси. Това заяви Весела Илиева, изпълнителен директор на брокерската компания за недвижими имоти от най-висок клас Unique Estates.

Затворените комплекси са идеална възможност за разгръщане на София, тъй като предлагат всички удобства и добра инфраструктура. В тях се създава отлична микросреда, в която хората могат да живеят и работят на едно място. През последните месеци фокусът на купувачите на имоти в София се измества сериозно към къщите в затворените комплекси заради пет пъти по-евтината поддръжка в сравнение със самостоятелна сграда със собствен двор. Основните тенденции при този тип имоти според данните на Unique Estates са:

- Масово се търсят имоти с три спални, две паркоместа или гараж за две коли;
- 70% от покупките се финансират с ипотечни кредити;
- Ускорява се финализирането на сделките - става до три месеца;Цените на подобен дом в столицата вървят между 250 и 500 хил. евро в зависимост от големината на парцела и застроената площ, както и отстоянието между къщите и отдалечеността от съседите. Тези имоти са изградени по най-съвременни стандарти за енергийна ефективност и в повечето случаи при тях има възможност за монтиране на слънчеви панели за независимост от енергийните доставчици, което в дългосрочна перспектива намалява първоначалната инвестиция. В допълнение, с изградената много добра вътрешна инфраструктура на комплекса, професионалното озеленяване, охрана и уредено почистване и поддръжка на дворовете, тези имоти все повече привличат интереса на семейства с малки деца. 

Огромно предимство на комплекси като „Камбаните" и „Св. Георги Победоносец" например е близостта им до Бизнес Парка и частни учебни заведения, което е притегателна сила за заможните купувачи на високи мениджърски нива в международни компании с амбиции за добро образование на децата си. Любителите на природата и водните спортове са изкушени от „Св. Георги Победоносец" заради намиращите се наблизо Панчаревско езеро и язовир „Искър", както и бързия достъп до Витоша със Симеоновския лифт. Купувачите в „Камбаните" пък са привлечени от близкия търговски център и разширението на метрото, което ще стига до там. Наличието на собствена детска градина в „Резиденшъл парк" също е сред предпоставките за почти моменталното закупуване на къща там, ако се освободи имот, както и за почти разпродадените „на зелено" проекти от разширението на затворения комплекс, обяснява г-жа Илиева. 

Заради стабилните нива на цените на подобни имоти и изключително ниските в момента лихви по ипотечните кредити, досегашни обитатели на апартаменти в затворени комплекси, които имат малки деца и по-високи доходи, започват да мигрират към комплексите с къщи. „В тяхна полза е това, че в масовия случай банките, които са финансирали изграждането на тези обекти, дават преференциални условия за клиентите с интерес към подобни имоти", посочва изпълнителният директор на Unique Estates. Затова и 70% от сделките са финансирани със заем, а останалите – с препродажба на имот и собствени средства.

Къщи в затворени комплекси рядко се купуват с инвестиционна цел, не много често се наемат и то най-вече от чужденци, а основно се вземат за лично ползване от семействата на служители на високо управленско ниво в големи компании, сочат още данните на агенцията. Индикатор за сериозното раздвижване в този сегмент на имотния пазар е и по-бързото сключване на сделки. В момента покупката на къща в затворен комплекс се финализира за три месеца, като ускоряването е провокирано и от липсата на нови подобни проекти на пазара, коментира Весела Илиева.
 
Коментари: 0