Народът иска връщане на смъртното наказание, ние ще го послушаме

ЕС не спазва сделката, не дава обещаните пари за бежанците, заяви турският президент Ердоган

Народът иска връщане на смъртното наказание, ние ще го послушаме

Турският народ иска връщане на смъртното наказание и управляващите трябва да го послушат. Това заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в интервю за германския тв канал ARD.

Ердоган посочи, че смъртното наказание се практикува в много демократични страни извън Европа.

Държавният глава посочи, че опитът за преврат няма да се отрази на сделката за бежанците между ЕС и южната ни съседка. „Турция запазва своята ангажираност по отношение на бежанците“, заяви Ердоган.

Според него Брюксел не е изпълнил поетите ангажименти. Сделката с Анкара е за 6 млрд. евро, а ЕС до момента е изплатил само символични суми.  

„Попитайте ги: Платихте ли? Турция все още е домакин на 3 млн. души. Какво ще направи Европа, ако ги пуснем натам?“, попита риторично Ердоган.

„Европейските правителства не са честни. Те не спазиха поетия ангажимент“, добави турският президент.

От началото на войната в Сирия Турция е похарчила почти 12 млрд. долара от държавния си бюджет, за да се грижи за бежанците.

Ердоган разкритикува Европа, че не прави достатъчно в борбата с тероризма. По думите му Анкара се бори с терора от 30-35 г., а Берлин „сериозно подпомага“ Кюрдската работническа партия (ПКК).

„Предадох над 4000 досиета на Ангела Меркел. Когато я попитах: „Какво направихте?“, тя ми отговори, че съдебният процес е в ход“, разказа турският президент.

По думите му терористите са продължили да живеят в Германия, Франция, Белгия, Холандия. Въпреки че Турция е предоставила сведения за тези хора, те не са били предадени.

Ердоган осъди терористичните атаки в Европа, но категорично не желае да бъдат наричани „ислямски терор“, тъй като подобен етикет би бил обида за всички мюсюлмани. 

Коментари: 0