Настъпва ли дигиталната революция в Европа?

COVID-19 ускорява тенденциите, но напредъкът трябва да стане постоянен

Настъпва ли дигиталната революция в Европа?

Снимка: Pixabay

Европа изглежда решена на стратегически промени и готова да направи крачка към технологичното си бъдеще. На 9 юни, вторник, държавите членки трябва да подпишат поредица от ангажименти, които се очаква да тласнат икономиката към така чаканата дигитална трансформация. Дневният ред на Стария континент се променя под ударите на пандемията от коронавирус, която дебело подчерта значението на технологиите.

Документът, озаглавен „Оформяне на цифровото бъдеще на Европа“, очертава основните ангажименти на държавите от Европейския съюз, които те трябва да следват, пише изданието Euractiv, което е имало достъп до окончателната версия на плана. Той бе обсъден миналия петък от министрите с ресор телекомуникации, които за пореден път поставиха на масата въпросите за нуждата от повече обществени е-услуги, цифрова идентичност, дигитална трансформация на здравеопазването, преквалификацията и уменията на гражданите, разширяването на телеком мрежите в отдалечените райони.

„Постоянен“ напредък

Пандемията, която се разпространи по целия свят и стана причина за налагането на куп ограничения за хората, тласна и бизнеса, и администрацията към използването на повече технологии в опит все пак да се запази някаква активност.

„Не трябва да пропускаме възможността да превърнем този напредък в постоянен“, коментира ресорният министър на Хърватия Олег Буткович.

Любопитно е да се отбележи, че по данни на Eurostat през 2019 г. приблизително 5.4% от заетите лица в ЕС на възраст 15-64 години, обикновено работят от вкъщи. Eurofound, агенцията на ЕС за подобряване на условията на живот и труд, прогнозира перманентна промяна в скоростта на този тренд.

Без изоставане 

За да стане реалност същинска трансформация обаче, е нужно всички региони в ЕС да пристъпят към нея и да не се допуска изоставане. Затова и трябва да се обърне внимание на местата с по-слабо развита цифрова инфраструктура, смята евродепутатът Брандо Бенифей.

„Свидетели сме как липсата на цифрова инфраструктура изключва много европейски граждани от достъп до услуги, образование и възможности за работа, задълбочавайки социалните и икономическите неравенства, които вече съществуват.“

Затова и така бленуваната трансформация на икономиката трябва да се случи по начин, по който никой да не изостава твърде много от останалите. Наред с наличието на технологии, е нужна и техническа грамотност у хората, така че да могат да боравят с тях. „В наши дни минималното ниво на дигитална грамотност става все по-важно, за да функционира като активен член на нашите общества“, коментира още евродепутатът, обръщайки внимание и на преквалификацията.

По финансовата рамка Digital Europe на ЕС се предвижда изразходването на 8.2 млрд. евро. От 750-милиардния фонд за възстановяване от кризата също има средства, които е предвидено да се насочат към дигитализация.
Коментари: 0