НАТО е срещу военна намеса в Северна Корея

Думите на генералния секретар Йенс Столтенберг са контрапункт на враждебната реторика на Доналд Тръмп

НАТО е срещу военна намеса в Северна Корея

Неприемливо е кризата на Корейския полуостров да бъде нормализирана чрез сила. Освен това военна намеса в Северна Корея може да доведе до разрушителни последствия. Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от агенция ТАСС.

„Използването на военна сила ще има разрушителни последствия, мисля, че никой не иска това“, каза той и добави: „САЩ имат право на самоотбрана и на защита за своите съюзници, обаче аз съм абсолютно уверен, че никой не иска да решава този въпрос по военен път“.

Думите му дойдоха по повод враждебни изказвания от страна на американския президент Доналд Тръмп относно Северна Корея и ядрената ѝ програма. Преди време Тръмп заяви, че политиката за подобряване на отношенията със Северна Корея, която САЩ провеждаха през последните 25 години, не е дала резултат. На 1 октомври американският държавен глава на практика се изказа срещу опитите за подобряване на диалога между Вашингтон и Пхенян и препоръча на държавния секретар Рекс Тилърсън да не губи време за усилия в тази област.

Ситуацията на Корейския полуостров сериозно се изостри в последно време заради напредъка на севернокорейските ракетна и ядрена програми и провежданите в региона военни учения между САЩ и Южна Корея. През юли Северна Корея два пъти проведе изпитания на балистични ракети, като впоследствие проведе нови тестове на 29 август и на 15 септември, когато ракети прелетяха над територията на Япония. На 3 септември пък от Пхенян обявиха, че са провели успешен тест на водородна бомба.

Коментари: 0