Национална верига от споделени работни пространства стартира в България

Innovator Creative Spaces ще предоставя на компаниите високотехнологични работилници, в които да развиват своите идеи

Национална верига от споделени работни пространства стартира в България
1368 ~ 2 мин. четене

Първата по рода си национална верига от споделени креативни пространства за изобретатели и startup предприемачи се готви да стартира в България. Компанията Innovator Creative Spaces започва дейността си във Варна до края на лятото, съобщиха от компанията пред Economic.bg. 

Идеята на Innovator Creative Spaces е да създаде взаимодействаща си мрежа от работни пространства из цялата страна, като акцентът ще бъде върху осигуряването на споделени високотехнологични работилници за разработка на хардуерни и софтуерни решения, както и разработки в ралични области на технологиите, науката, бита, културата и човешкия живот. 

Работилниците ще са оборудвани с 3D принтери, CNC рутери, лаборатории за виртуална реалност, Internet of things, лазерно рязане и други технологични иновации, както и конвенционално оборудване. Дългосрочната цел на екипа е реализирането на креативна мрежа в България, разпръсната в няколко български града. 

Предвижда се всяка една локация да бъде съобразена с регионалните особености и нужди, като отчасти се специализира в силните за областта направления. Проектът цели поетапно да оформи градивна осъвременена среда, която да отключва и стимулира предприемаческото и творческото мислене сред младите, заимстващ от добрите реализирани практики в страни като САЩ, Германия, Япония и други

Създателите на Innovator Creative Spaces предвиждат в рамките на проекта да бъдат изградени технологични лаборатории и уъркшопи, бизнес инкубатор, преакселератор, менторска програма, академия, провеждаща обучения за ученици и студенти, зали за събития, социална зона, co-working и офиси за стартиращи компании и специалисти. В допълнение стартиращите компании ще могат да бъдат подпомагани и чрез консултации по въпроси свързани с техния маркетинг, брандинг, дизайн, юридически и административни въпроси, осигуряване на първоначалния (seed) капитал и други.

Екипът, стоящ зад проекта за национални мини техпаркове, е част от световното движение за изобретатели и предприемачи Maker Movement, обединяващо мрежа от повече от 6000 взаимосвързанни пространства и над 135 милиона души аудитория из целия свят. 

"Вярваме, че бъдещето на страната е в младите проактивни хора и имайки предвид огромния успех, на който се радват проекти, стартирали в подобни центрове в чужбина, това е една концепция за споделяне на знания, средства и умения, която може успешно и устойчиво да бъде приложена в България“, споделя Мартен Демирев, един от създателите на Innovator Creative Spaces.

Следващите локации на Innovator Creative Spaces се очакват към средата на есента в Стара Загора и Пловдив. 

Подкрепи Economic.bg