Негативни настроения на пазарите в САЩ и Европа

Индексът S&P 500 изгуби 2.5% след туит на Тръмп

Негативни настроения на пазарите в САЩ и Европа

Снимка: Pixabay

400 ~ 2 мин. четене
Американските ценни книжа поевтиняха в четвъртък, очаквайки новите мита върху вносни стоки от Китай да влязат в сила. Индексът Dow Jones се понижи с 138.97 пункта до 25827.68, докато S&P 500 изостана с повече от половин процент до 2870.72 пункта, а технологичният индекс Nasdaq приключи деня със загуба от 0.41 процента при ниво от 7910.59 пункта. 

От началото на седмицата Dow Jones се раздели с повече от 650 пункта, а S&P 500 изгуби около 2.5%, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува в социалната мрежа Twitter, че ще наложи нови тарифи върху стоките, пристигащи от Китай. 

Негативните настроения продължиха да доминират в Европа, което натежа върху водещите индекси. Немският DAX премина под психологическата граница от 12000 пункта, като изгуби 1.69%, докато FTSE 100 приключи дена с понижение до 7207.41 пункта. Основните загуби дойдоха от автомобилния сектор, който се раздели с почти 3%. 

В четвъртък търговията с ценни метали беше сравнително волатилна, при което цената на златото се изкачи до 1283.60 долара за трой унция, покрай напрежението между САЩ и Китай. Среброто поевтиня до $17.74, докато в края на деня платината се понижи с 1.63% до $850.30. През деня надделяха продажбите при търговията с петрол, което изпрати суровината до 61.60 долара за барел.

Акценти днес

Икономически данни - САЩ

От 11:30 Великобритания ще публикува данни за БВП на страната, което ще покаже как се движи икономическия растеж на острова. Данните идват след заседанието на Централната банка на Англия от миналата седмица, на което бяха повишение прогнозите за растеж за 2019, но централните банкери намалиха очакванията за инфлацията.

Walt Disney – Дневна  

Финансовите отчети на компанията не бяха от най-добрите, но показаха понижение на показателя печалба за акция (EPS), което разклати доверието в инвеститорите. След силното поскъпване сега очакваме консолидация и дори корекция до покриване на гапа или тестване на 50 дневната плъзгаща средна, след което може да последват нови покупки около нивото 120.

EUR/USD – 4 часова

В рамките на дяна бяхме свидетели на отслабване на щатската валута, което подкрепи възходящото движение на EUR/USD. Пробива над формацията триъгълник е сигнал за покупка с цел проекция на височината на триъгълника, което би означавало поскъпване до стойности около 1.1350. 

XAU/USD – Дневна 

Индикаторът RSI показва отслабване на низходящото движение на златото, като пресичане над средната линия 50 ще сигнализира, че купувачите взимат нещата в свои ръце и може да очакваме пробив над линията на съпротива. Този пробив означава, че пазара е готов да възстанови възходящия тренд, като прогнозираме поскъпване до максимумите около 1350 долара за трой унция.

S&P 500 – Дневна 

Щатският основен индекс продължава да се движи в корекция, след като достигна максимум при 2959 пункта. Индикаторът Стохастик предсказва за развитие на низходящото движение, което може да тества 38.2% от нивата на Фибоначи, след което да последва отскачане на индекса и насочване към максимумите.

Коментари: 0