НЕК ще пести 100 млн. лева годишно от новите цени на ТЕЦ-овете

\"КонтурГлобал Марица Изток 3\" обяви, че ще плати на мините, когато получи парите си от НЕК

НЕК ще пести 100 млн. лева годишно от новите цени на ТЕЦ-овете
208 ~ 2 мин. четене
НЕК ще спестява около 100 млн. лв. годишно, след като се изпълнят новите споразумения с т.нар. американски централи от маришкия басейн - "КонтурГлобал Марица Изток 3" и „ЕЙ И ЕС Гълъбово”. Това обявиха от първия ТЕЦ, след като днес обявиха, че на 14 август е било подписано изменение на дългосрочното Споразумение за изкупуване на електричество (СИЕ) с НЕК. 

Благодарение на изменението и на останалите мерки, предприети от правителството на Република България и регулатора, се очаква, според изчисленията на КГМИ 3, НЕК да намали годишния си дефицит от 650 млн. на 100 млн. лв., казват от "КонтурГлобал Марица Изток 3".

Сега единственото изключително важно действие, необходимо, за да влезе подписаното изменение в сила, е НЕК да осигури нужните средства, за да изплати натрупаните си дългове към "КонтурГлобал Марица Изток 3". В момента, в който това се направи, намалението на цената ще влезе в сила, което е една от многото мерки, предприети от правителството за намаляване дефицита на НЕК.

„Ние сме много щастливи от факта, че подписахме това Споразумение с НЕК, което беше постигнато с подкрепата на правителството и сега очакаваме с нетърпение дължимите суми да бъдат изплатени своевременно и то да влезе в сила“, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на "КонтурГлобал Марица Изток 3".

„Условията в Споразумението са в много голяма степен същите като тези, определени в Основните параметри към Споразумението за изменение на СИЕ, подписани през април тази година, особено в частта, постановяваща, че при пълно изплащане на дължимите суми от страна на НЕК на "КонтурГлобал Марица Изток 3", ще влезе в сила ефективно намаление на цените за разполагаемост в размер на 17%“, заяви г-н Левсли.

В момента НЕК дължи на КГМИ3 388 млн. лв., а централата от своя страна има задължения към “Мини Марица Изток” в размер на 189 млн. лв. Изплащането на дълга към мините ще бъде извършено от "КонтурГлобал Марица Изток 3" едновременно с получаването на дължимите от НЕК суми.

Изпълнителният директор увери, че ако в бъдеще НЕК плаща задълженията си в пълен размер и навреме, то и централата ще се разплаща редовно с мините и системата ще работи ефективно и безпроблемно.

Подкрепи Economic.bg