Нелегален внос от Турция е докарал чумата по животните в България

Това не е прецедент, заяви д-р Ивайла Давидова, началник отдел в БАБХ

Нелегален внос от Турция е докарал чумата по животните в България

Снимка: Красимир Свраков

5086 ~ 1 мин. четене
Най-вероятната причина за проникване на чумата по животните в България и ЕС е нелегално транспортиране на заразено животно от Турция. Това каза д-р Ивайла Давидова, началник отдел „Верификация на официалния контрол“ към БАБХ, по време на пресконференция във връзка с чумата и справянето със заразните болести при животните.

„С колегите, от чисто медицинска гледна точка, можем да изкажем няколко предположения за това как се е появила заразата. Дори и в момента в сградата на БАБХ има представители на лабораторията в Монпелие, които извършват изследванията и най-вероятната причина за проникване на вируса на територията на България и Европейския съюз е нелегално транспортиране на животно, най-вероятно заразено, от Турция в България. Това не е прецедент, тъй като най-често около религиозни празници се случва нелегална търговия. Най-вероятно е станало по този начин“, каза още тя, цитирана от „Фокус“.

Д-р Давидова уточни, че със или без заболяване всяко движение на животни от точка А до точка Б трябва да става с документи. „Нелегалният превоз или търговия на животни са категорично забранени. Това е основното ни предположение в момента, но предстоят още проучвания“, обясни тя.
Подкрепи Economic.bg