„Netflix за игри”: Новата услуга на Google

Google представи дългоочакваната си облачна стрийминг услуга за геймъри

„Netflix за игри”: Новата услуга на Google

Снимка: Screenshot

Във вторник Google обяви плановете си да допринесе за развитието на игралната индустрия, оценявана на 140 млрд. долара и доминирана от Sony и Microsoft. Компанията представи нова услуга за стрийминг, наречена Stadia, която позволява на хората да играят игри от висок клас, без да купуват скъпи конзоли или компютри.

Google казва, че това е „игрална платформа за всички”, пише CNBC и обяснява, че цялата работа ще е изнесена в облака на компанията.

От Google дадоха някои подробности за начина на работа. Обясниха обаче, че докато човек гледа видео на някоя игра в YouTube например, ще може да натисне бутон „играй сега” и да влезе в нея само за секунди. Това изглежда значително по-лесно от съвременната реалност за геймърите.

Днес те трябва да купуват физически игри или да чакат, понякога часове, за да изтеглят някоя, преди на практика да могат да заиграят. Често са им нужни специални хардуерни устройства, които пък струват скъпо.

За сметка на това Stadia ще работи за „всеки тип екран”, уверяват от Google. „Със Stadia центърът за данни е вашата платформа”, казват още от компанията. Така човек може да играе на компютъра си, а когато излезе от вкъщи, да продължи през телефона от там, докъдето е бил стигнал по-рано.

Ще се използват клавиатура и мишка, но ще е достъпен и специален контролер Stadia, който Google ще продава. Той ще позволява и правенето на видео стрийминг в YouTube, така че други хода да могат да наблюдават как някой потребител играе.

Любопитно е как ще реагират разработчиците на новата възможност и какви заглавия ще намерят място в платформата. Със сигурност Google ще се сблъска с много препятствия по пътя. Според някои Microsoft е по-добре подготвена да предложи услуга за стрийминт на видео игри, тъй като вече има връзки с издатели и силна фен-база от геймъри, които купуват конзолите ѝ.

Междувременно Amazon също дава заявки за навлизане на пазара. Гигантът е номер едно в облачните услуги, а и има собствено студио.

Коментари: 0