7 невероятни моста в Азия, които заслужават втори поглед

Те са много повече от връзка между два бряга

7 невероятни моста в Азия, които заслужават втори поглед

Те са сред най-отличителните забележителности в Азия, познати на милиони туристи. Някои от тези мостове имат и други функции, освен да свързват два бряга и да служат за преминаване. Включително подслон, чайна, язовир и художествена галерия. Тези мостове са толкова красиви, страшни или необичайни, че заслужават втори поглед.

1. Мостът „Ешима Охаши” в Япония

Този мост е проектиран, за да може корабите да преминават отдолу, а стръмният наклон изисква значително натискане на педала на газта. Маршрутът по него е все още доста популярен и дори има задръствания в пиковите часове.

2. Висящият мост Гаса в Непал

Този мост се спуска много стръмно надолу и се извива толкова опасно от вятъра, че земеделските стопани, които често транспортират добитък, покриват очите на животните, така че да не се уплашат при преминаването му.

3. Мостът Хаджу в Иран

Подобно на другите мостове в пустинния климат на Иран, този мост в Исфахан действа като нисък язовир, който регулира водата по реката. Разполага с 23 арки.

4. Мостът Lucky Knot в Китай

Този стоманен мост, наричан „Щастливият възел” (т.е. възел за късмет)  се състои от три свързани пътеки и е вдъхновен от изкуството на декоративните китайски възли. Той свързва речния бряг с пътя и парка. Намира се в град Чангша.

5. Мостът Eco-Link@BKE  в Сингапур

Този мост не е построен за удобство на хората, а на животните (като критично застрашения Sunda pangolin), позволявайки им да прекосят безопасно оживената магистрала, която минава през природен резерват.

6. Мостът на вятъра и дъжда в Ченгянг, Китай

Този мост няма нито един гвоздей: вместо това дървените части се захващат една за друга. Символ на етническата архитектура Донг, името му се дължи на това колко добре предпазва хората от дъжда и вятъра.

7. Хеликс Бридж в Сингапур

Вдъхновен от формата на двойната спирална структура на ДНК, този пешеходен мост от неръждаема стомана - първият извит мост в света - има пешеходна пътека и четири наблюдателни палуби.

Коментари: 0