Nike дава допълнителен COVID отпуск за укрепване на психиката

Една възстановителна почивка ще се отрази добре на продуктивността на служителите, разсъждават топ мениджърите в компанията

Nike дава допълнителен COVID отпуск за укрепване на психиката

Снимка: Unsplash

476 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Служителите в корпоративната централа на Nike в щата Орегон, намираща се на западното американско крайбрежие, ще получат една седмица платен отпуск, за да могат да укрепят психиката си, преди да се завърнат в офисите след няколкомесечна дистанционна работа. От компанията поясняват, че практиката ще се приложи първо в САЩ, а след това и към останалите центрове от групата, предава BBC.

„Отделете време, за да се отпуснете и да го прекарате с любимите си хора“, казва един от директорите на фирмата Мат Марацо.

От септември предстои голяма част от служителите на компанията да се завърнат в офисите. Малка част ще продължат да работят дистанционно, след като са заявили предварително, че имат такова желание поради здравословни причини.

Ходът на Nike следва този на платформата за търсене и предлагане на работа LinkedIn, която през април обяви такъв план. Все повече компании провеждат вътрешни допитвания сред служителите си относно пандемията и много от тях отчитат като ефект повишаване на умората и претоварването. 

Големи американски фирми като Apple, Uber и банката Wells Fargo обявиха, че ще забавят плановете си за връщане на служителите в офисите, тъй като разпространението на COVID-19 и неговите щамове набира скорост. Microsoft, Google и Amazon също обявиха подобни намерения, като посочиха, че тече процес по кандидатстване за служителите, които искат да останат хоум офис за постоянно. Останалите ще се върнат на работа в края на септември и началото на октомври, ако не бъдат наложени нови противоепидемични мерки, които отново да променят плановете.   

Годината бе тежка и хората имат нужда от почивка. Една възстановителна седмица ще се отрази добре на продуктивността им. Това не е просто седмица почивка, а знак, че ние държим на тяхното психическо здраве“, заключава Мат Марацо от Nike. 

Подкрепи Economic.bg