Нинова вижда БСП като алтернатива, предлага замразяване на депутатските заплати

Нама да предадем тези, които ни вярват, заяви от трибуната лидерът на БСП

Нинова вижда БСП като алтернатива, предлага замразяване на депутатските заплати

Националната сигурност, председателството на България на Европейския съюз (ЕС), както и силна социална политика. Това са приоритетите на "БСП за България" в парламента, представени от председателят на парламентарната група Корнелия Нинова по време на първото заседание на 44-то Народно събрание, предаде репортер на Economic.bg.

Според Нинова в света текат сложни геополитически процеси, а ролята на народните представители е да защитят националния интерес на България в обединен, силен и солидарен ЕС. „Нашата отговорност ще бъде да преведем ЕС през трудностите“, каза Нинова. По думите ѝ трябва да се намери баланс между интересите и добави, че е важно да се защитят и интересите на българите във Великобритания предвид Brexit.

„БСП остават различни и за тях управленската алтернатива е икономика не на монополи, а на малък и среден бизнес, защита на българското земеделие“, заяви Нинова. Парламентарната група тази седмица внасят няколко законопроекти и искане за изслушване на КЕВР, за да се разбере в чий интерес работи регулатора. Председателят на "БСП за България" се обяви за национално съгласие по демографската криза и отчете, че няма разделение по цвят и партия пред опасността да изчезнем като народ.

„Ще предложим анкетна комисия, която да установи случаите на неизплащането на заплати и осигуровки на работници в страната и да предложи законодателни промени в Търговския закон, в Закона за гарантиране на вземанията на работници, защото това е много остър проблем в България", каза още лидерът на БСП.

Нинова посочи, че ще подкрепи ГЕРБ в увеличението на учителските заплати, но според нея това няма да реши проблемите в образователната система. По думите ѝ без инвестиции в наука, култура и духовност, няма как да се постигне голям напредък. „Най-сериозна е нашата алтернатива в политиката по доходите и борбата с бедността“, заяви Корнелия Нинова.

Тя посочи, че на предложението на управляващите за 200 лв. пенсия, БСП внася алтернативно предложение за преизчисляване на всички пенсии. По повод обещанията за увеличение на минималната работна заплата, според нея няма морал доходите на хората да не се вдигат, а депутатите да увеличават своите възнаграждения. Поради тази причина от БСП ще продложат депутатските заплати да се замразят. 

"За да се случи нашата алтернатива има един въпрос на въпросите - корупцията, битова престъпност, съществуващата паралелна държава", каза Нинова и подчерта, че трябва да се подсигурят системите на МВР и на Отбраната.

По думите й БСП продължава промяната, мачът не е загубен, а играта е на полувремето. „По волята на народа БСП е втора политическа сила, ние сме опозиция в това Народно събрание, защото политиката има правила, ние сме алтернатива, както политическа, така и управленска. 

Коментари: 0