Nintendo направи първа стъпка да наложи Switch в Китай

Акциите на японската компания поскъпнаха с близо 15%, след като партньорството с Tencent бе одобрено от провинция Гуандун

Nintendo направи първа стъпка да наложи Switch в Китай

Снимка: Pixabay

368 ~ 1 мин. четене
Акциите на Nintendo Co Ltd нараснаха с близо 15% в ранната азиатска търговия днес, след като Tencent получи разрешение да продава конзолата Switch в Китай. Регулаторите в южната китайска провинция Гуандун одобриха конзолата и играта „New Super Mario Bros. U Deluxe“.

„Инвеститорите от дълго време искат Nintendo да навлезе на най-големия игрален пазар в света, а връзката с китайската Tencent е стъпка в правилната посока“, казва пред CNBC Даниел Ахмад, анализатор в Niko Partners. Той обаче предупреди, че пазарът не трябва да се вълнува твърде много, защото партньорството между Nintendo и Tencent все още има нужда от одобрението на други регулатори в страната.

Двете компании също така ще трябва да дават за одобрение всяка игра в Китай и да гарантират, че игрите отговарят на правилата. „Това е дълъг процес и означава, че ще отнеме известно време, преди Nintendo да изгради голяма библиотека от официални игри в Китай“, добави анализаторът.

Китайските потребители обикновено предпочитат компютърни и мобилни игри пред конзолите. Причината е, че до 2014 г. имаше правителствена забрана върху конзолите.

Microsoft и Sony все още не са изградили огромни конзолни бизнеси в Китай с Xbox и PlayStation, поради което Nintendo има по-голям шанс да навлезе на този пазар заради портфолиото си от игри и преносимия характер на Switch.

„Портфолиото от игри за конзолата е напълно различно от това на Sony и Microsoft, което се харесва на хардкор геймърите, които в Китай играят на компютър. Switch е преносимо устройство, което се вписва добре в склонността на китайските потребители да играят в движение“, добави Даниел Ахмад.
Коментари: 0