Nokia ще съкрати 10 000 работни места

Финландската телекомуникационна група търси начин да поеме лидерската позиция в света на 5G

Nokia ще съкрати 10 000 работни места

Снимка: Pixabay

388 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Финландската телекомуникационна група Nokia планира да съкрати до 10 000 работни места през следващите две години. Целта е да намали разходите и да може да инвестира повече в изследователски дейности, като част от плана си за преструктуриране, предава Reuters.

След като миналата година Пека Лундмарк прие поста на главен изпълнителен директор на компанията той представи план, с който да я трансформира, превръщайки я в по-конкурентоспособна на пазара.

През октомври Лундмарк заяви, че ще направи всичко необходимо, за да поеме Nokia лидерската позиция в 5G света.

Съкращаването на работни места, което може да доведе до раздяла на Nokia с около 10% от работната ѝ сила, остави инвеститорите разочаровани и затова акциите на компанията се сринаха с над 1%.  

„Решенията, които имат въздействие върху нашите служители, никога не се приемат с лека ръка - действията са на база подробни анализи“, заяви Лундмарк.

Nokia очаква чрез това преструктуриране да намали разходите си с около 600 млн. евро (715 милиона долара) до края на 2023 г.

„С тези спестявания ще компенсираме увеличението на инвестициите в научноизследователска и развойна дейност“, поясниха от компанията.

През февруари от телекомуникационна група заявиха, че очакват през 2021 г. приходите им да спаднат с между 20.6-21.8 млрд. евро (25-26 млрд. долара) от 21.9 млрд. евро през 2020 г. В четвъртък Лундмарк ще обяви дали прогнозите им остават същите и в кои офиси ще бъдат направени съкращенията.

Коментари: 0