Nokia възкръсва

2 компании откупиха марката от Microsoft, влагат 500 млн. долара

Nokia възкръсва

Световноизвестната марка мобилни телефони Nokia ще възкръсне. Това ще се случи след като Microsoft обяви официално, че продава бизнеса с мобилни телефони заедно с правата за бранда Nokia за сумата от 350 млн. долара. Компанията ще продължи да развива платформата Windows 10 Mobile.

Купувачи на бизнеса са FIH Mobile (дъщерно предприятие на Foxconn) и новосъздадената финландска компания HMD Global. Като част от сделката FIH Mobile ще придобие и завода на Microsoft във Виетнам. Около 4500 души ще получат шанс да работят за новия собственик.

Microsoft продава и активите, свързани с правата върху бранда Nokia, софтуера, услугите и др. Очаква се сделката да приключи през втората половина на годината. Същевременно, американската технологична компания ще продължи да развива мобилната операционна система Windows 10 Mobile, но засега няма конкретни данни за нови устройства.

За сделката съобщава и сайтът на Nokia. Компанията информира, че HMD Global придобива права за ползване на бранда Nokia на пазара за мобилни телефони и таблети в продължение на 10 години.

Новият собственик ще инвестира 500 млн. долара в следващите 3 години, за да поддържа бранда. Nokia получава място в борда на директорите на HMD Global, за да съблюдава качеството на смартфоните с нейната марка.

FIH Mobile ще поеме производството на устройствата, докато HMD Global ще се занимава с разработката, маркетинга и продажбите, се уточнява в официалната информация.

През септември 2013 г. Microsoft придоби бизнеса с мобилни устройства и услуги на Nokia за сумата от 5,44 млрд. долара, след като по-рано неин мениджър – Стивън Елоп – беше оглавил финландската компания.

Коментари: 0