Norwegian Air поиска защита от фалит

През последните две години компанията натрупа дългове и се намира в тежко финансово положение

Norwegian Air поиска защита от фалит

Снимка: Unsplash

440 ~ 1 мин. четене

Нискотарифния норвежки авиопревозвач Norwegian Air поиска защита от своите кредитори, докато се опитва да преструктурира бизнеса си и да оцелее в пандемията от коронавирус.

От авиокомпанията посочват в свое официално становище, че са решили да подадат такава молба в Ирландия, където е разположена флотилията на компанията. Това ще ѝ позволи да получи съдебна защита от кредиторите за срок от 100 дни, пише CNN.

„Започнахме този процес, за да намалим дълговете си, както и да реорганизираме флотилията си. Очакваме всичко това да отнеме 5 месеца“, пишат от Norwegian Air.

„Търсенето на защита за реорганизацията съгласно ирландското законодателство е решение, което взехме, за да осигурим бъдещето на Norwegian в полза на нашите служители, клиенти и инвеститори“, заяви главният изпълнителен директор Джейкъб Шрам.

Компанията е основана през 1993 г. и бележи бързо разрастване преди близо десетилетие. Нейната цел беше да приложи модела на нискобюджетните полети и за трансатлантически пътувания по пример на Ryanair.

През последните 2 години обаче заради натрупани дългове компанията се намира в тежко финансово положение. В началото на месец ноември превозвачът поиска нова държавна помощ, за да се възстанови от кризата, но тя му беше отказана.

Подкрепи Economic.bg