Нощите на планетата ни стават все по-светли

Данните най-вероятно са дори по-високи, отколкото показват цифрите

Нощите на планетата ни стават все по-светли

Нощите на планетата ни стават все по-светли и това е тенденция от 2012 г. насам. Това сочи ново проучване, публикувано в четвъртък и цитирано от Engadget.

Учени от изследователския институт GFZ German Research Centre for Geosciences в Потсдам, Германия, са използвали сателитни снимки, за да проследят промените в светлината в околната среда от изкуствени източници през нощта по целия свят. Те установили, че между 2012 и 2016 г. осветената площ е нараствала с 2.2% годишно. Същевременно яркостта на вече осветените през нощта зони е нараснала също с 2.2% на година. Така не само повече площ е станала осветена, но и вече осветената е станала по-ярка. „Ние губим все повече и повече от нощта в планетарен мащаб”, коментира Кип Ходжис, редакторът на Science Advancec – списанието, където е публикувано изследването.

В някои части на планетата осветеността през нощта е останала като цяло непроменена с годините, но именно много от тези региони, някои от които са в Италия, Холандия, Испания и САЩ, поначало са сред най-ярките нощем. Осветеността е нараснала в Южна Америка, Африка и Азия.

Данните най-вероятно са дори по-високи, отколкото показват цифрите, защото сателитите не могат да снимат синята светлина, излъчвана от светодиодните (LED) осветителни тела. Тяхната употреба расте все повече и повече през последните няколко години.

Коментари: 0