Светът имаше за кратко нов най-богат човек

Шефът на Amazon Джеф Безос за кратко изпревари Бил Гейтс, но се задържа на върха само за няколко часа

Светът имаше за кратко нов най-богат човек
4136 ~ 2 мин. четене
За кратко вчера в света имаше нов най-богат човек. Американският предприемач, основател и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос изпревари в четвъртък по състояние Бил Гейтс, но само за няколко часа.

При отварянето на борсите снощи богатството на Безос се равняваше на 90.6 млрд. долара, което е било с 500 млн. повече от състоянието на съоснователя на Microsoft.

Малко след това обаче Бил Гейтс си върна лидерската позиция, след като акциите на Amazon паднаха под цената от началото на търговията.

В началото на борсовата търговия акциите на Amazon поскъпнаха с 1,6 на сто, което увеличи богатството на шефа й с 1.4 млрд. долара.

Безос е роден на 12 януари 1964 г. в Албакърки, Ню Мексико, в семейството на Жаклин и Тед Йоргенсен, информира ТАСС. 

Малко след раждането му семейството се разпада и майка му се омъжва за кубинския емигрант Мигел Безос, който осиновява детето и му дава фамилията си.

Джеф Безос завършва Принстънския университет през 1986 г. със специалност електротехника и информатика.

През юли 1994 г. създава в Сиатъл сайт за продажба на книги, който дава началото на Amazon. Компанията излиза на борсата през 1997 г. и за 18% от акциите предприемачът получава 54 млн. долара.

Година по-късно Amazon разширява бизнеса си и започва да продава и други стоки, а по-късно пуска и собствени електронни книги. В момента е най-големият онлайн търговец в света с пазарна капитализация над 500 млрд. долара. 

Безос остава най-големият акционер с дял от 16,7 процента. С печалбата от излизането на борсата през 2000 г. основава аерокосмическата компания Блу ориджин, а през 2013 г. купи "Вашингтон таймс" и редица местни издания в САЩ. 

Той е известен и като венчърен инвеститор - бил е сред първите купувачи на акции на Google. инвестира също в Uber и AirBnB.

Безос за първи път е включен в класацията на милиардерите на "Форбс" през 1999 година, когато заема 19-то място с 10,1 млрд. долара. В първата десетка влиза през 2016 г. с богатство от 45,2 млрд. долара. 
Подкрепи Economic.bg