Нов рекорд в историята на авиацията

Слънчевият самолет Solar Impulse 2 завърши трансатлантическия си полет

Нов рекорд в историята на авиацията

Тази сутрин самолетът, захранван само от слънчеви батерии Solar Impulse 2 (Слънчев импулс 2), завърши своя първи полет и кацна в Испания. Обиколката на експерименталния самолет започна още през месец март, като имаше някои почивки и завърши днес. 6437-километровият му полет от Япония до Хавай, който продължи 118 часа, счупи рекорда на предишния непрекъснат полет в историята на авиацията.

„Не мога да повярвам, това е наистина фантастично", възкликна швейцарският пилот Бертран Пикар в разговор с контролния център на полета в Монако. Казаното от Пикар се излъчваше на живо по интернет.

Краят на полета на Solar Impulse 2 в южния испански град Севиля беше посрещнат с аплодисменти от екипа, който очакваше слънчевия самолет.

Трансатлантическото пътешествие на самолета продължи 3 дни и пилотът му през цялото време е разказвал какви гледки се откриват на хоризонта. Той се е насладил на - китове, айсберги и природни гледки, а на моменти е имало и периодичната турбуленция. Това бе първото самостоятелно прекосяване на Атлантика със „слънчев" самолет.

„Солар импулс 2" извършва поетапно 35 400-километровото си околосветско пътешествие, като Пикар и сънародникът му Андре Боршберг се сменят на пилотското място в едноместния самолет.

Самолетът завърши 15-тия етап от пътуването, започнало на 9 март 2015 година в Абу Даби. Единственият му източник на енергия е светлината от Слънцето, пише БГНЕС.

Коментари: 0