Нов рекорден ден за щатските пазари

Настроенията на европейските пазари обаче се разминаваха от щатските

Нов рекорден ден за щатските пазари
740 ~ 3 мин. четене
И трите водещи американски индекса приключиха търговската сесия с абсолютни рекордни нива. Индексът на сините чипове Dow Jones затвори на 25 574 пункта, след като акциите на Boeing също закриха сесията с нов най-висок резултат. В 23:00 часа българско време една акция струваше 328.12 долара. Широкият S&P 500 достигна 2 767 пункта, а с поскъпването на книжата на Apple от 0.6% технологичният NASDAQ добави 0.81% към стойността си до 7 211 пункта. Delta AirLines поскъпна с близо 5%, след като очакванията на анализаторите бяха надминати заради по-високите приходи в отчетите за последното тримесечие на 2017 г.

След публикуването на редовния доклад на Европейската централна банка за последната среща, на която беше взето решение да не се променят лихвените проценти на Банката, стана ясно, че е възможно тя да преразгледа провежданата в момента политика, което доведе до рязко поскъпване на еврото спрямо щатския долар. В близките часове след публикуването на доклада валутната двойка поскъпна с 0.87% и до края на деня задържа относително стабилни стойности.

Настроенията на европейските пазари обаче се разминаваха от щатските. Редица известни компании закриха сесията на червена територия. Британският търговец на дребно Marks and Spenser финишира със загуба от 7% след излизането на отчетите за приходите за последното тримесечие. Небезизвестната датска компания за бижута Pandora пък отслабна с близо 11%. Немският DAX  изгуби повече от половин процент до 13 203 пункта, а британският FTSE добави 0.19% до 7763 пункта.

Петролът реализира слаб напредък. Лекият суров петрол достигна цена от $63.54 за барел, а сортът Брент - $69.05. На пазара на ценни метали големият печеливш беше златото, което поскъпна спрямо долара и една тройунция се търгуваше за $1322.45.

Ниво на инфлация - САЩ

В 15:30 часа българско време Търговския отдел на САЩ ще публикува данни за промяната в нивото на инфлация в страната. Очакванията на анализаторите са индексът на потребителските цени да запише ръст от 0.1% на месечна база и 2.1% на годишна база.

Финансови отчети Q4 2017

В часовете преди последната търговска сесия за седмицата на щатските борси своите финансови отчети за последното тримесечие на 2017 ще публикуват BlackRock Inc. , JP Morgan Chase & Co. и Wells Fargo & Company. Резултатите на финансовите дружества ще бъдат следени с голям интерес от инвеститорите, като очакванията са те да отчетат съответно $6.08, $1.69 и $1.04 печалба на акция, спрямо $5.14, $1.71 и $1.03 за същия период на 2016 година.

Инструмент на фокус - Airbus SE

Акциите на авиоконструктура се движат във възходящ канал от последното тримесечие на 2017 г. насам. В края на октомври линията на съпротива е пробита, но скоро след това движението отново е възстановено. Индексът на относителната сила RSI не пресича нивото на свръхпродажба от 70 пункта и бичите настроения са силни. Влизане в дълга позиция би било подходящо при пробив на съпротивата от нива над 95 евро и съответно в къса при падане на цената под 85 евро на акция и следене на движението на индикатора. Ако той премине границата от 70 пункта, пазарът може да се саморегулира и тогава по-подходящо би било влизането в краткосрочна къса позиция.

GBP/USD

Подобната на триъгълник формация подсказва, че скоро ще има динамично изменение в цената на валутната двойка. Тенденцията на отслабване на долара спрямо паунда от последното тримесечие на 2017 г. ни кара да смятаме, че е по-вероятно линията на съпротива да бъде пробита и цената отново да се покачи. Индикаторът Стокастик е прехвърлил зоната на прекупен пазар и в момента наближава неутрална територия. Влизането в позиция е желателно да стане след потвърждение за пробив на една от двете граници.

Oil UK

Новата година стартира с тригодишен връх за петрола сорт Брент. Движението на суровината се развива на нива над 50-периодната средна, която се движи под възходящия трендови канал. Пробив на линията на подкрепа би бил знак за чувствително понижение на цената на петрола. Въпреки това разположението на индикатора MACD в положителна зона е добър знак за откриване на дълга позиция.

NASDAQ-100

Предходната 2017 г. беше белязана от сериозен и постоянен ръст за технологичния индекс NASDAQ.  Възходящото движение продължава и през 2018 г. и това е потвърдено от индикатора MACD, който е високо в положителна територия. Влизане в дълга позиция при всяка корекция над ограниченията на 50-дневната средна ще бъде оправдано.
Подкрепи Economic.bg