Нов сайт ни позволява да следим Tesla-та в космоса

Оказва се, че Илон Мъск е сбъркал в своите изчисления

Нов сайт ни позволява да следим Tesla-та в космоса

След като компанията на американския предприемач от южноафрикански произход Илон Мъск SpaceX изстреля най-мощната ракета в света и изпрати неговия електромобил Tesla Roadster в космоса, след това следите на колата бяха изгубени. Това обаче вече не е така.

Нов сайт, наречен Where is Roadster („Къде е Roadster“), дава представа къде се намира превозното средство в Слънчевата система.

Сайтът е създаден от инженера Бен Пиърсън, който още от трети клас е запален на тема „космос“. „Чета всяка книга в моята малка библиотека за космоса и изследването му“, коментира той пред The Verge.

В деня, в който ракетата Falcon Heavy беше изстреляна, Пиърсън забелязал, че много хора питат как може да се следи Tesla-та в космоса. Именно затова той създал сайта, който използва данни от NASA. В момента автомобилът е на над 3 млн. км от Земята.

Първоначално колата трябвало да излезе в орбитата на Марс, но всъщност траекторията ѝ леко се променила и тя се отклонила предначертания път. Тя обаче не е навлязла в пръстена от астероиди около Марс, както преди седмица написа Мъск в Twitter.

След изпращането на колата в космоса Пиърсън започнал да изчислява къде би трябвало да е тя в космоса, но неговите изводи не съответствали с орбитата, представена от Мъск. Той обаче с радост установил, че той е прав, а Мъск греши. „Бях облекчен да разбера, че не правя нищо съвсем погрешно“, коментира Пиърсън и добавя: „Илон Мъск е визионер, невероятно напредничав, но понякога изкривява реалността“.

„Радвам се, че той е склонен да поема рискове и да прави яки неща, за които хората продължават да казват, че не са възможни, и той намира начин да ги направи възможни“, обяснява Пиърсън какво смята за Мъск.

Коментари: 0