Нов тест открива всички вируси в тялото ни

Той ще помага на изследователи да анализират вируси в по-голяма популация само с една кръвна проба

Нов тест открива всички вируси в тялото ни

Снимка: VirScan

4037 ~ 1 мин. четене

Нов, евтин и ефективен тест прави възможно да се идентифицират всички минали и настоящи вирусни инфекции на човек, като просто се анализира една капка кръв.

"Методът, наречен VirScan, осигурява алтернатива на вземане на кръвна проба за вирус в даден момент", заявиха изследователи, които описват новата технология в списание "US Science".

Новият подход, разработен от учени от Медицинския институт Хауърд Хюз, ще помага на здравните специалисти да идентифицират множество фактори, които биха могли да повлияят върху здравето на човека, а не само един вирус, предаде БГНЕС.

Той също ще помага на изследователите да анализират вируси в по-голяма популация само с една кръвна проба.

Изследователите вече са използвани VirScan за анализ на кръвта на 569 души в Съединените щати, Южна Африка, Тайланд и Перу. Тестът работи чрез търсене за антитела към някой от 206 - те видове вируси, които са известни в човешкия организъм.

Дори и след като имунната система на организма изхвърли вируса, той продължава да произвежда антитела в продължение на години. Изследователите тествали метода с кръв от пациенти, които имат специфични вируси като ХИВ и хепатит C.

Подкрепи Economic.bg