Нова стачка в Ryanair на 3 август

Днес продължава и стачката в няколко европейски държави, която отмени 600 полета

Нова стачка в Ryanair на 3 август

Снимка: Ryanair

1460 ~ 1 мин. четене
Пилотите, наети от Ryanair в Ирландия, обявиха четвърта еднодневна стачка в един от най-натоварените дни на годината.

Членовете на Ирландската асоциация на пилотите на авиокомпании (IALPA) ще спрат работа в петък, 3 август, и предупредиха, че ще последват още стачки, освен ако ръководството на Ryanair "не промени позицията си и не договори добросъвестно въпроса за базовите трансфери и свързаните с тях въпроси".

Съобщението дойде няколко часа, след като авиокомпанията обяви, че ще съкрати дъблинската си база с една пета тази зима, като освободи до 100 пилота.

Асоциацията нарече решението на авиокомпанията "провокативно" и предположи, че то ще ескалира конфликта, пише "Индипендънт".

Освен пилотите в Ирландия, от вчера стачкуват и пилоти в Италия, Испания, Португалия и Белгия, което доведе до отмяната на над 600 полета на нискотарифния превозвач.

Авиокомпанията съобщи, че стачките на пилотите са намалили броя на по-скъпите резервации, направени близо до датата на отпътуване, довели са до понижаване на приходите и поражения за доверието на потребителите към компанията. 

В понеделник Ryanair обяви понижение на печалбата си с 20% за първото тримесечие и прогнозира, че ще има още стачки през пиковия летен период.

Стачката, започнала вчера в Испания, Италия, Португалия и Белгия е най-голямата в 34-годишната история на авиокомпанията. Тя отмени 600 полета, тъй като кабинният екипаж настоява за по-добри заплати и условия на работа.
Подкрепи Economic.bg