Новата година започна с напрежение в Близкия изток

Цената на златото скочи

Новата година започна с напрежение в Близкия изток
112 ~ 2 мин. четене

Валутен пазар

Годината започна за долара близо до най-силните му стойности от 2015 и това засега ще му дава силна подкрепа и покупки. Еврото не успя да пробие съпротивата при 1.1050 и се появи нов интерес за негови разпродажби в края на декември. Долар/швейцарски франк успя да се задържи над 100-дневната пълзяща средна и около паритета след сериозното пропадане в началото на декември.

Китайският юан промени нивата си през декември след приемането на валутата в специалните права за тираж на МВФ. Доларът се покачи от 6.43 на 6.58 юана с кратък пробив и на нивата от 6.60. 


Суровини

Златото скочи тази сутрин заради дипломатическото напрежение в Близкия изток, където Саудитска Арабия прекрати връзките си с Иран след атаката срещу посолството му в Техеран от протестиращи. Саудитска Арабия помоли официалните си служители да напуснат Иран в рамките на 48 часа.

Среброто последва златото и също нарасна.

Платината последната седмица се движеше и в двете посоки най-вече заради липсата на ликвидност.

Базовите метали бяха под натиск в петък.

В петък петрола нарасна. Американският лек суров петрол с 1.2%, а сорта Брент с 2.25%. Миналата седмица излязоха данни, които показаха неочаквано увеличение на запасите в САЩ. В същото време Саудитска Арабия и Иран препотвърдиха нивата при които ще произвеждат. Днес обаче цената е силна заради напрежението в Близкия изток. 


Капиталови пазари

Европейските борсови индекси отчетоха спад в четвъртък, но затвориха за четвърта поредна година с растеж. Това е най-дългата серия от поредни години на растеж след 2006. Британският FTSE завърши четвъртък със загуби от 0.5%, а годината с понижение от 4.9% като по този начин се представи доста по-зле от европейските индекси, най-вече заради значителната си експозиция на суровините. FTSE отчете втора поредна година на загуби.

В САЩ, Стандард енд Пуърс загуби в последния работен ден възможността да отчете четвърта поредна година на растеж. 

Подкрепи Economic.bg