Новата пленарна зала

Предвидени са места за 270 народни представители, като самите кресла са много по-големи

Новата пленарна зала 7 Снимки

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

В нова сграда започва парламентарния сезон за народните представители. От утре, 2 септември, заседанията ще се провеждат в обновената зала „Света София“ в т.нар. партиен дом. Преустройството на залата, нужна, за да бъде пригодена тя за заседанията на депутатите, бе на стойност 23.4 млн. лв. с ДДС.

В новата зала са предвидени места за 270 депутати, като самите кресла са много по-големи. От снимките е видно, че помещението е доста по-светло, защото е под стъклен купол. В него има вградено специално фолио, което пречи на рязката смяна на светлината при различното разположение на слънцето.

При нужда – като в случай на свикване на Велико народно събрание – залата може да побере и повече народни представители. Предвидени са и 26 места за членовете на правителството, те са разположени от двете страни на банката за ораторите - по 13. Има и специални места за президента, вицепрезидента и Патриарха на Българската православна църква. Отстрани зад стъклени тераси има места за официални гости.

Ръководството на парламента ще седи в президиум, където има 7 работни места. Началото и краят на всяко пленарно заседание ще отчита звънецът от старата пленарна зала.

Старата сграда до паметника на Цар Освободител ще се използва само за официални тържествени случаи.

Коментари: 0