Нови максимуми за борсовите индекси

В Европа настроението беше белязано от мечките

Нови максимуми за борсовите индекси

Снимка: Pixabay

Вчерашната сесия беше белязана от новия максимум, който достигна Dow Jones, скачайки с повече от 122 пункта. Индексът беше поведен от поскъпването на акциите на Intel с 3.5% и новите рекордни стойности на Boeing. Този ръст последва след нарастването на индекса със 192 пункта в понеделник и отбеляза силен старт на последното за годината тримесечие. S&P 500 приключи сесията почти непроменен при 2923 пункта, а технологичният NASDAQ се понижи с половин процент до 7999 пункта. Акциите на Amazon поевтиняха с 1.6% след като компанията обяви, че ще фиксира минималното заплащане на всички американски служители на 15 долара на час. Facebook отново се понижи, този път с близо 2%.

В Европа настроението беше белязано от мечките, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг". Основен фактор беше политическата несигурност в Италия, а поводът – изказване на евроскептик от управляващата коалиция, че Италия би била в по-добро икономическо състояние, ако страната има собствена валута. Премиерът Джузепе Конте опроверга изказването и заяви, че Италия няма намерение да загърби еврото. Британският FTSE изтри 0.28% от стойността си и финишира на ниво от 7474 пункта, а френският САС се раздели с 0.42% до 5467 пункта. Немският бенчмарк DAX пък отстъпи с повече от 51 пункта, закривайки търговията на ниво 12287 пункта.

Акцентите днес

Почивен ден за немските борси

Днес немските борси ще останат затворени заради Деня на съединението и бенчмаркът DAX няма да бъде търгуем. Утре, на 4 октомври, работното време на борсите и на индекса ще бъде стандартно.

Изявление на Джером Пауъл

В 23:00 часа днес председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще направи изявление. Като ръководител на Фед той има голямо влияние върху стойността на щатския долар. Пазарните участници внимателно следят думите му с цел да получат повече информация относно бъдещата парична политика на страната.

Инструменти на фокус

AT&T - Седмична

На седмична графика се вижда, че най-големият телеком в САЩ постепенно, но сигурно губи от пазарната си капитализация от средата на 2016 г. насам. За кратко котировките почти се докоснаха до 50-периодната средна, но не успяха да я пробият и движението остана под нея. Индикаторът Стохастик пък се намира в зона на прекупен пазар и има низходящо пресичане, което се приема за мечи сигнал. Удачно е да се влезе в средносрочна къса позиция до достигане на долната граница на формирания канал при около 30 долара на акция, където може да има тест и евентуално поскъпване на акциите.

EUR/JPY – 8 часова

На 8-часова графика се вижда отстъплението на йената спрямо еврото. Котировките на валутната двойка пробиха 50-периодната ЕМА и следващо ниво на тест ще бъде при долната граница на канала. Очакваме неуспешен пробив и поскъпване на валутната двойка до 133.00-133.50.

XAU/USD - Дневна

Златото претърпя сериозен спад в цената си в последните 6 месеца, но от август насам ценният метал има относително рейнджово движение със стабилно ниво на съпротива при 1205-1210 долара за тройунция. Очакваме да последва тест при горната граница на канала, като евентуален пробив би дал възможност за обръщане на тренда. Очакванията са ни доларът да се засили и скоро да имаме ново поевтиняване на златото. Котировките тестват и 50-дневната средна, поради което съветваме да се изчака установяване на тренд преди влизане в позиция.

NASDAQ – Дневна

Технологичният щатски индекс уверено се движи нагоре, а наскоро докосна и нов връх. Забелязва се обаче ниво на съпротива при малко над 8000 пункта. Котировките на NASDAQ са в непосредствена близост до долната граница на формирания възходящ канал и очакваме те да се оттласнат нагоре, достигайки нов рекорд. Може да се влезе в дългосрочна дълга позиция сега, а за по-предпазливите инвеститори бихме препоръчали да изчакат потвърждение на пробива при нивото на съпротива.

Коментари: 0