Нови понижения на Wall Street след вчерашния крах

Инвеститорите се „надпреварват“ към американските ценни книжа и понижават доходността от тях

Нови понижения на Wall Street след вчерашния крах

Снимка: БТА

1088 ~ 2 мин. четене

Уолстрийт стартира търговията във вторник със предпазливи повишения на американските акции след вчерашните най-големи спадове от две години насам. Подобно на европейските фондови пазари обаче, американските борси също обърнаха първоначалната позитивна посока и само час след началото на търговията основните фондови индекси се понижават с над 1%, задълбочавайки вчерашните спадове от 3.4-3.7%.

Инвеститорите продължават да се притесняват от рязкото разпространяване на заразата от новия коронавирус Covid-19 извън Китай, което вероятно ще доведе до по-продължително и по-сериозно отслабване на глобалната световна икономика.

Около 90 минути след старта на търговията на Wall Street индексът DJIA вече се понижава с нови над 700 пункта (спад с 2.64%), след като в понеделник индексът на сините чипове се раздели с над 1000 пункта (понижение от 3.6%), докато широкият индекс S&P500 губи нови 2.74% от стойността си след вчерашния спад с 3.4%. И двата индекса отбелязаха в понеделник най-драматичните си понижения от февруари 2018 г. насам.

Технологичният индекс Nasdaq Comosite пък се понижава през днешната търговия с 2.57%, след като вчера отбеляза най-солиден сесиен спад от декември 2018-а година, понижавайки се с 3.71%.

Днешното понижение на американската борса е подсилено от нов силен спад на доходността на американските държавни облигации. Това се дължи на „надпреварата“ на инвеститорите към ценните книжа на САЩ, които се ползват със статута на „инвестиция – убежище“. Покачването на цените на дълговите книжа води до намаляване на тяхната доходност и обратното.

Доходността на 10-годишните американски облигации удари във вторник ново рекордно дъно от 1.321% - непосредствено под предишното историческо дъно от 2016 г. от около 1.3%. Доходността на 30-годишните дългосрочни книжа също падна до ново рекордно дъно от 1.8% преди да последва известна стабилизация.

Междувременно европейските борси приключват търговията във вторник с нови големи понижения (след вчерашен спад с около и над 4%) на фона на все повечето случаи на коронавирус в Европа. Освен продължаващото нарастване на броя на заразените в Италия, първи случаи на Covid-19 вече бяха регистрирани и в Испания, Австрия, Хърватска и Швейцария.

Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава в края на днешната сесия с 1.76%, немският DAX 30 - с 1.88%, френският CAC 40 - с 1.94% и британският FTSE100 - с 1.94%. Италианският индекс MIB се понижава с 1.44% на фона на растящия брой на заразените с коронавирус в страната (вече над 280 случая само в рамките от петък насам), а основният индекс на борсата в Мадрид Ibex-35 се срина с 2.45% след първите четири случая на заразни на испанска територия.

Подкрепи Economic.bg