Новината за свитите доставки на Tesla потопи акциите ѝ с 8%

До март Tesla е доставила с 31% по-малко коли спрямо миналото тримесечие

Новината за свитите доставки на Tesla потопи акциите ѝ с 8%

Снимка: БТА

516 ~ 2 мин. четене
Tesla е доставила 63 000 електрически автомобила през първото тримесечие на 2019 г., приключило в неделя. От тях 50 900 са били Model 3, a доставените Model S и Model X наброяват общо 12 100. От представения в сряда отчет става ясно, че за периода Tesla е произвела общо 77 100 коли. 

Акциите на компанията се понижиха с 0.39 долара, или малко над 0.1%, в следобедната търговия в сряда. В днешната обаче те продължават да потъват, като в предварителната сесия са се сринали с 8%, пише CNBC. 

В края на миналата година от Tesla предупредиха инвеститорите, че през първото тримесечие числата на Model S и Model X вероятно ще са „малко под“ данните за същия период на предходната година. За сравнение, между януари-март 2018 г. компанията е произвела 24 728 коли от двата модела. 

Доставихме само половината от предвидените за тримесечието числа до 21 март, десет дни преди края на периода, обясняват от Tesla в съобщение до медиите. „Това доведе до прехвърлянето на голям брой превозни средства към второто тримесечие“, уточняват още от компанията. 

Подобно на много други тримесечия, крайните срокове и този път бяха посрещнати с ускоряване на темповете на работа в опит да се постигнат производствените цели. С имейли до служителите главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск подчерта важността на тримесечието, както впрочем е правел и по-рано. 


Сега погледите на инвеститорите са към финансовия отчет за тримесечието, но все още няма насрочена дата за обявяването му. След две поредни тримесечия на печалба – третото и четвъртото на 2018 г., Мъск заяви през този февруари, че Tesla вероятно ще се върне на червено през първото тримесечие на 2019 г. Думите му се разминават с предишни изказвания за рентабилност на компанията, която разшири дейността си на пазарите в Европа и Китай. 
Коментари: 0