Нужни са спешни мерки срещу кражбите на ток

Щетите са за милиони, а санкциите за нарушителите са минимални

Нужни са спешни мерки срещу кражбите на ток

Необходими са спешни законодателни промени, които да пресекат кражбите на ток в България, тъй като те са в ущърб на цялото общество. Около това мнение се обявиха участниците в кръгла маса, посветена на кражбите на ток и съоръжения, предаде репортер на Economic.bg.

„Когато има посегателство към електропреносната мрежа, това е посегателство към всички, сметка, която всички ние трябва да платим. Това е заплаха за енергийната ни сигурност. За 2015 и 2016 г. посегателствата към мрежата на НЕК са 17, а щетите са за милиони левове“, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Кражбите на ел.енергия застрашават все по-често човешкия живот, те възпрепятстват постигането на енергийната ефективност и влошават качеството на доставките. Накрая всички са ощетени – крайните потребители, енергийните оператори и държавния бюджет“, отбеляза Карел Крал, регионален директор на ЧЕЗ за България.

Заловените от компанията нарушители са платили 7,6 млн. лв. от 2014 г. досега. За същото потребление редовните клиенти плащат 12 млн. лв. Пропуснатите ползи за бюджета под формата на невнесени акцизи и ДДС са в размер на 1 млн. лв.

„Необходимо е скоро да се променят правилата за измерване. Санкцията, която се налага на крадците, трябвa да има превантивна роля. Не искаме никакви екстра приходи и печалби, а само да можем да покрием разходите ни. Допълнителният приход може да бъде насочен към допълнителен фонд в подкрепа на енергийно бедните“, предложи Крал.  

„Санкциите, които се прилагат в момента, не са ефективни, нито в административен, нито в наказателен план. Те трябва спешно да бъдат променени, особено предвид новите организирани престъпни групи, които използват модерни технологии и нови методи за кражби на ел. енергия и инфраструктура. Икономическите санкции трябва да съответстват на реално претърпените щети, а не само на мнението на някакъв оценител“, категорични бяха от EVN България.

„В законопроекта, свързан с либерализацията на пазара, който се изработва от Министерството на енергетиката, ще бъдат включени и допълнителни изменения с цел ограничаване кражбите на ток“, заяви председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев специално за Economic.bg.

„Периодът, който се дотаксува в случай на кражба, трябва да е минимум 6 месеца. Винаги съм поддържал мнението, че високите санкции действат превантивно“, категоричен бе Добрев. 

Коментари: 0