Няма да има недостиг на учители

Нов стандарт определя работата и кариерното развитие на преподавателите

Няма да има недостиг на учители

През новата учебна година няма да има недостиг на учители. Това увери зам.-образователният министър Диян Стаматов, който представи новия стандарт за учителите, съобщи БГНЕС.

Вчера от Агенцията по заетостта обявиха близо 1400 свободни работни места за преподаватели. Стандартът за учителите предвижда от новата учебна година всеки преподавател да има нов трудов договор.

„Не считам, че тази година са повече свободните работни места от всяка предходна през последните 5 години. Няма опасност да няма заети свободни места към 15 септември“, уверен е Стаматов.  

Според новия стандарт се въвеждат задължителна квалификация на учителите, която ще се състои от 48 часа за 4 години, вътрешно институционална квалификация от 16 часа годишно, освен това всеки педагог ще бъде атестиран на всеки 4 години и ще бъде оценяван по определени критерии.

За кариерното развитие ще е важен натрупаният стаж, но и по-големият брой квалификационни кредити и по-високата професионална степен. Въвежда се и позиция наставник.

„Наставниците са точно онези педагогически специалисти, които са с по-голям педагогически опит, с добра професионална квалификация и са хората, които има на какво да научат новопостъпващите учители. За тях в настоящия колективен трудов договор има предвидени средства затова, че наставляват младите учители и ги подкрепят в подготовката им да станат учители“, обясни той.

С новия стандарт за учителите от министерството си поставят за цел да се повиши професионалната подготвеност на преподавателите. Всеки учител ще има професионално портфолио, което да отразява обективната оценка за неговата работа. Първите атестации ще се проведат през учебната 2020/2021 г.

Коментари: 0