Обама предлага бюджет от 4 трлн. долара

В него е записано, че дефицитът ще бъде в размер на 474 млрд. долара

Обама предлага бюджет от 4 трлн. долара
92 ~ 1 мин. четене
Президентът на САЩ Барак Обама предложи по-рано днес бюджетът на страната за фискалната 2016 г. да бъде в размер на 4 трилиона долара. В него е записано, че дефицитът ще бъде в размер на 474 млрд. долара. Това представлява 2,5% от БВП на северноамериканската държава.

След като документът беше предложен, предстои битка между държавният и глава и Републиканската партия. Те от своя страна предлага програми за насърчаване на средната класа, които са финансирани от по-високите данъци върху корпорациите и богатите американци.

За да бъде приет документът, той трябва да бъде одобрен от контролирания от републиканците Конгрес, информира Reuters. В бюджета е записано, че дефицитът на САЩ трябва да бъде намален с 1,8 трилиона долара през следващите 10 години. Това коментираха запознати с материята източници. Те допълниха, че са записани още реформи в имиграционната политика, данъците и медицинските грижи. Републиканците вече блокираха промените, свързани с имигрантите в Камарата на представителите.

Според проекта безработицата ще продължи да намалява. Към края на годината тя трябва да бъде в размер на 5,4% при 5,6 на сто сега. Предлага се още създаването на нова банка, която да финансира инфраструктурни проекти, 6% увеличение на парите за развойна дейност, както и спорно предложение за консолидация на правителствени агенции.
Подкрепи Economic.bg