Обединеното кралство и ЕС се договориха за финансовите правила

Меморандум за разбирателство ще бъде подписан между ЕС и Обединеното кралство

Обединеното кралство и ЕС се договориха за финансовите правила

Снимка: Unsplash

1072 ~ 2 мин. четене

ЕС и Обединеното кралство постигнаха споразумение за това как да си сътрудничат при оформянето на правилата за банките и финансовите пазари, което се тълкува като ключова стъпка преди Брюксел да обмисли допълнителни права за достъп до пазара на страната. В петък правителството на Обединеното кралство потвърди, че двете страни са постигнали съгласие относно съдържанието на Меморандум за разбирателство, който ще създаде „Съвместен форум за финансово регулиране между Обединеното кралство и ЕС“.

Великобритания заяви в изявление, че „техническата част“ по Меморандума вече е приключена и текстът трябва само да бъде подписан.

Този ход може да помогне на финансовите компании в Лондонското сити след време да си върнат известен достъп до единния пазар, който загубиха изцяло в момента, в който Великобритания напусна ЕС.

"Трябва да се предприемат официални стъпки и от двете страни, преди Меморандумът да може да бъде подписан, но се очаква това да бъде направено експедитивно“, добави Великобритания.

Дипломати от ЕС също потвърдиха пробива, което означава, че Обединеното кралство и ЕС са постигнали разбирателство.

Споразумението е близко до договореностите за сътрудничество между ЕС и САЩ, които имат за цел да избегнат ненужни спорове, като същевременно оставят всяка страна свободна да развива финансовата си система, както намери за добре.

В Меморандума се казва, че дейностите на форума трябва да включват „намаляване на несигурността“ и „идентифициране на потенциални проблеми с трансграничното изпълнение“, съгласно чернова на проект, видян от Financial Times. В него се казва, че двете страни трябва да си сътрудничат и за предотвратяване на „регулаторен арбитраж“.

Не са включени обвързващите договорености за сътрудничество, които Великобритания се надяваше да осигури по време на преговорите си за бъдещи отношения миналата година с Брюксел. По това време представители на ЕС заявиха, че се опасяват, че предложеният британски подход в крайна сметка ще върже ръцете на Блока, особено когато става въпрос за бъдещи решения за ограничаване на достъпа на Обединеното кралство до пазара на ЕС.

Въпреки това сделката за Меморандума за разбирателство е положителна за Обединеното кралство, тъй като беше предпоставка, определена от Брюксел за осигуряване на достъп до пазара на ЕС.

Представителите на ЕС бяха категорични, че Меморандумът е необходима стъпка, преди блокът да обмисли вземането на по-нататъшни „решения за еквивалентност“, позволяващи на базирани в Обединеното кралство инвестиционни фирми, платформи за търговия и други финансови компании да обслужват европейските клиенти.

Гарантирането на тези решения е приоритет за Обединеното кралство по време на преходния период след Брекзит, който изтече на 1 януари, но Брюксел твърди, че липсва сигурност относно регулаторните намерения на страната.

В декларацията на Обединеното кралство също се отбелязва, че Меморандумът за разбирателство създава „рамка за доброволно регулаторно сътрудничество по отношение финансовите услуги“, а не каквато и да било обвързваща система.

Проектът предвижда също два пъти годишно да се провеждат срещи на британския канцлер и еврокомисаря по финансовите услуги.

Приключването на преговорите по Меморандума за разбирателство бележи успешна част от сътрудничеството между ЕС и Обединеното кралство в момент, когато двете страни се стремят да облекчат напрежението по други въпроси. Брюксел и Великобритания водят преговори за прекратяване на спор за разпределянето на ваксини, а наскоро възникна спор за прилагането на търговските договорености за Северна Ирландия.

Коментари: 0