Обрат: Патриотичният фронт отказа да подкрепи новия кабинет

Предложената програмна декларация сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията, съобщават от ПФ

Обрат: Патриотичният фронт отказа да подкрепи новия кабинет

Снимка: БГНЕС

240 ~ 2 мин. четене
Патриотичният фронт няма да подкрепи ГЕРБ и Реформаторски блок за съставянето на кабинет. Това стана ясно около 22 часа вчера, след като Бойко Борисов обяви, че е взел най-трудното решение в живота си.

Предложената програмна декларация за работата на бъдещото правителство сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите на ГЕРБ и организацията, се казва в съобщение до медиите, разпространено след 22 часа.

Тази сутрин лидерът на патриотите Валери Симеонов потвърди новината пред Нова тв. Той изтъкна, че в програмата на бъдещото правителство не вижда няколко основни неща, на които той и неговите колеги държат. И изтъкна, че затова Патриотичен фронт не иска да даде своята подкрепа за съставяне на кабинет на всяка цена. В програмата няма ангажимент за промяна в Изборния кодекс, например за ограничаване на вота от страни извън ЕС, изтъкна Симеонов.

Отсъства ангажимент за пълна ревизия в енергетиката, която ще даде възможност за понижаване на цената на тока, продължи той. Патриотичният фронт настоява и за ограничаване на "незаконните емигранти" и за завършване на оградата на границата с Турция по цялото й протежение", както и спиране на изсичането на горите, стана ясно от изказването на Симеонов.

"От 3-4 години не съм разговарял лично с Бойко Борисов". Така Симеонов отговори на въпрос разговарял ли е вчера с Бойко Борисов по повод решението да не подкрепят новия кабинет. "Още вчера казах, че трудната задача по сформиране на мнозинство предстои. Първа коалиция без ДПС или първи "нови избори след нови избори"?", написа тази сутрин Радан Кънев от профила си в социалната мрежа Twitter.

Днес президентът Росен Плевнелиев ще проведе последните консултации, след което трябва да връчи мандата на Бойко Борисов за съставяне на правителство.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg