Общинските болници с възражения срещу финансирането

Новата методика ни обрича на фалит, коментират от сдружението на лечебните заведения

Общинските болници с възражения срещу финансирането
204 ~ 1 мин. четене
Националното сдружение на общинските болници не е съгласно с новата методика за заплащане на дейността на лечебните заведения, която влиза в сила този месец. Именно заради това подготвя и възражение. Това съобщи председателят на сдружението и директор на болницата в Чирпан д-р Неделчо Тотев пред БНР.

Той обясни, че възражението ще бъде адресирано до всички заинтересовани институции, които имат отговорности да ориентират здравеопазването в страната. Освен това от сдружението са подели и кампания да инициират Лекарският съюз, като най-засегната страна, да обжалва постановление 788 в частта му то да не важи за лечебните заведения за болнична помощ.

По думите на Неделчо Тотев, парадоксът бил, че болниците трябва до 25-и да си изплатят на НАП задълженията за осигуровки на служителите, а най-често получават финансирането си от касата на 27-о, 28-о число, т.е. ние на 25-и  вече са в просрочие.

На този етап в сдружението общинските болници темата за протести не е коментирана.

Д-р Неделчо Тотев е убеден, че новата методика за заплащане ще доведе до това хората да ходят от болница в болница, а общинските лечебни заведения ще фалират. В общинското здравеопазване колкото повече работиш, толкова повече затъваш, коментира още Тотев.
Коментари: 0