Очаква се въвеждане на еднодневни трудови договори

Идеята е новата система да започне от началото на летния сезон

Очаква се въвеждане на еднодневни трудови договори
304 ~ 1 мин. четене
Председателят на УС на Националното сдружение на градинарите Марияна Милтенова коментира в предаване на БНР предстоящото въвеждане на еднодневни трудови договори.

"Настояваме тези хора да излязат на светло, но те отказват да подписват договори, защото губят  социални помощи. Ние обаче сме уязвими от закона. Предложението е да се влиза в затвора, ако се намери  работник без трудов договор. Сега глобата е 15 хиляди лева за един работник. Смятайте в една градина колко работници има. Никой земеделски производител не може да плати такава глоба. И как ще бъдат  отчитани еднодневните трудови договори?" казва Мариана Милтенова.

В България производителите на плодове и зеленчуци са около 200 хиляди, а тези, които наемат работна ръка, са около 100 хиляди. Идеята е новата система да започне сега от началото на сезона, но това ще стане трудно, защото се налага промяна в няколко закона.

Васил Велев - председател на  Асоциацията на индустриалния капитал, заяви че "в завод "Миджур" работниците имаха трудови договори, но това за съжаление това не ги спаси. Сам по себе си трудовият договор не е достатъчен, за да се предпазим от инциденти. Очевидно трябва да се усили контролът в такива рискови дейности, а криминализирането на  работа без трудов договор може да остави реколтата на полетата. Ще затрудни наемането на сезонни работници. Трябва да се намери мярката кога един труд е сезонен, кога е инцидентен и кога - не."


Подкрепи Economic.bg