Офис площите са привлекли най-много инвеститори през 2018 г.

Общата стойност на сключените сделки през 2018 г. е почти 668 млн. евро

Офис площите са привлекли най-много инвеститори през 2018 г.

Снимка: Economic.bg

508 ~ 1 мин. четене

Офис площите са били приоритетни за инвеститорите, както през второто полугодие на 2018 г., така и през цялата изминала година, показва последният доклад на Colliers International за инвестиционния пазар в България. Сделките, на които са били обект този тип площи, са приблизително 57%. След тях интересът са привлекли търговските площи с дял от 29%, а оставащите транзакции са били с парцели, индустриални площи и хотели.

Общата стойност на сключените сделки през втората половина на 2018 г. е 317 млн. евро, а за цялата година - почти 668 млн. евро. Съотношението между тези от тях, генериращи доход и придобитите със спекулативна цел е респективно 71% на 25%. Останалите транзакции са за площи, придобити за собствено ползване. Международните купувачи, основно фондове от ЦИЕ, са по-активните на пазара с дял от 70%.

Нивата на възвръщаемост във всички основни сегменти на имотния пазар намаляват постепенно от 2016 г. Тази тенденция се запазва и през 2018 г. Към края на годината те са 8% при офисите, 7.25% при търговските площи и 9.5% - при индустриалните.

Настоящата 2019 г. ще бъде сходна на 2018 г. Липсата на готов продукт и прогнозите за намаляване на наличния заемен капитал са сред причините да се прогнозират инвестиционни обеми, които не надвишават тези от предходната година. Очакваното увеличение на лихвените проценти е възможно да доведе до понижаване на броя сключени сделки. 

Въпреки това, през следващите няколко години възможностите за строителство на нови проекти и развитието на инвестиционен продукт ще продължат да се реализират, което ще задържи вниманието на активните участници на пазара.

Подкрепи Economic.bg