Офшорни фирми притежават имоти за над 56 млрд. паунда във Великобритания

Имотите в Обединеното кралство са един от любимите инструменти на престъпниците и корумпираните бизнесмени за съхраняване и пране на откраднати пари

Офшорни фирми притежават имоти за над 56 млрд. паунда във Великобритания

Снимка: Pixabay

Над 87 000 имота във Великобритания и Уелс са собственост на анонимни собственици, скрити зад офшорни компании. Това става ясно от доклад на международната неправителствена организация Global Witness.

Стойността на тези имоти е над 56 млрд. паунда показват данните от поземления регистър като от организацията смятат, че те може и да надхвърлят 100 млрд. паунда, отчитайки инфлацията и липсата на данни за цените. 40% от идентифицираните анонимни имоти са в Лондон.

Global Witness са представили информацията пред парламентарна комисия в Обединеното кралство, като тя разглежда предложения за въвеждане на регистър на истинските собственици на имоти в страната и представя доказателства за влиянието на собствеността върху имотите от анонимни компании. Правителството се ангажира да въведе регистър на собствениците на имоти в Обединеното кралство на срещата на върха за борба с корупцията през 2016 г., но напредъкът е бавен.

„Все по-ясно е, че имотите в Обединеното кралство са един от любимите инструменти на престъпниците и корумпираните бизнесмени за съхраняване и пране на откраднати пари. Този анализ разкрива тревожния мащаб на скандала с тайното имущество в Обединеното кралство”, каза представител на Global Witness.

Коментари: 0